In conformitate cu dispozitiile art. 12 din Regulamentul Scolii Nationale de Grefieri, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraiurii nr. 183/2007, cu modificarile si completarile ulterioare. Consiliul Superior al Magistraturii anunta faptul ca la data de 1 august 2011 se va vacanta functia de director adjunct al Scolii Nationale de Grefieri responsabil cu formarea continua.
Pentru ocuparea acestei functii de conducere, Consiliul Superior al Magistraturii anunta declansarea procedurii prevazute de art. 12 din Regulamentul mentionat.
Directorul adjunct al Scolii Nationale de Grefieri este numit de catre Consiliul Superior al Magistraturii din randul personalului de instruire care are calitatea de judecator sau procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Candidaturile pentru ocuparea functiei de conducere mentionate se depun la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, in termen de 30 de zile de la data afisarii, insotite de curriculum vitae, plan managerial privitor la exercitarea atributiilor specifice functiei, precum si de orice alte acte considerate relevante.
In vederea numirii in functie, candidatii sustin un interviu in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Interviul consta in sustinerea planului managerial si are ca scop verificarea aptitudinilor manageriale ale candidatilor, urmand a fi avute in vedere, in principal, capaciiatea de organizare, capacitatea rapida de decizie, rezistenta la stres, aufoperfectionarea, capacitatea de analiza, de sinteza, de previziune, de strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung, initiativa si capacitatea de adaptare rapida.
Candidatul declarat admis la interviu va fi numit in functia de conducere prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, fiind detasat la Scoala Nationala de Grefieri, in conditiile legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<