Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anuntat ca a inceput controale masive la firmele care comercializeaza si produc cozonaci, produse extrem de cautate de romani in perioada sarbatorilor de Paste.
Intr-o singura zi, comisarii ANPC au dat
amenzi in valoare de 570.000 de lei pentru neregulile constatate.
Astfel, potrivit unui
comunicat postat pe site-ul institutiei, comisarii ANPC au descoperit mai multe nereguli, printre care: produse fără termen de valabilitate pe etichetă, produse expirate, folosirea unor tăvi şi cuptoare neigienizate corespunzător şi a unor ingrediente cu termen expirat, vânzarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare- caracterizare sau a unora cu ambalaj deteriorat.
- Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă
- Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
- Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
- Utilizarea unor cântare neverificate metrologic
- Comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare
- Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate
- Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
- Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)
- Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
- Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate
- Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă
- Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului
- Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată
- Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine
- Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri
- Existența pavimentului deteriorat
- Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător
- Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)
- Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare.
ANPC transmite ca, in urma a aproximativ 90 de acţiuni de control, în toată ţara, au fost date amenzi în valoare totală de 570.000 de lei.
Totodată,
comisarii ANPC au decis închiderea temporară a patru unităţi, până la remedierea deficienţelor şi au propus închiderea unei unităţi pentru o perioada de pana la 6 luni.
Comisarii ANPC transmit cateva sfaturi de care consumatorii ar trebui sa tina cont atunci cand doresc sa cumpere produse de patiserie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale
- In primul rand, achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
- Personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara, respectiv halat de protectie si boneta, iar manipularea produselor sa se faca cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana;
- Produsele de patiserie trebuie sa aiba mentionate pe eticheta, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum si prezenta anumitor premixuri, in compozitie, sau a unor ingrediente care le inlocuiesc pe cele clasice;
- Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ambalaj.