Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite ca au aplicat peste 6.000 de amenzi in doar o zi pentru nerespectarea masurilor de protectie sanitara pentru prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2.
Angajatii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, impreuna cu autoritatile locale, au verificat in cursul zilei de sambata 5.251 de operatori economici si 36.139 de persoane, precizeaza Ministerul Afacerilor Interne.
La activitati au participat 5.389 politisti, 2.216 jandarmi, 605 politisti de frontiera, 162 de cadre ISU, 1 cadru IGI, 1.779 de politisti locali, 45 de reprezentanti ANSVSA, 9 inspectori ANPC, 62 de reprezentanti ai structurilor Ministerului Sanatatii, 45 de angajati ai Ministerului Muncii, 17 angajati ai Ministerului Transporturilor si 5 reprezentanti ai autoritatilor publice locale.
Potrivit MAI, au fost aplicate 6.247 sanctiuni contraventionale (fata de 942 media zilnica a sanctiunilor in luna septembrie), in valoare de 1.093.634 lei:
- 4 sanctiuni contraventionale operatorilor economici pentru organizarea de activitati in spatiul public/privat/inchis pentru care au fost instituite interdictii/restrictii, in valoare de 8.500 lei;
- 88 sanctiuni contraventionale persoanelor fizice pentru participarea la activitati in spatiul public/privat/inchis pentru care au fost instituite interdictii/restrictii, in valoare de 16.000 lei;
- 5.087 sanctiuni contraventionale in valoare de 630.878 lei, pentru nerespectarea masurilor de protectie individuala;
- 70 sanctiuni contraventionale in valoare de 190.900 lei, pentru nerespectarea regulilor de amenajare a spatiilor in care se desfasoara activitati de comert, alimentatie publica si alte servicii (terase, sali de sport etc.).
De asemenea, in cadrul actiunilor desfasurate au fost aplicate si 292 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 118.460 de lei, pentru incalcarea unor norme de convietuire sociala, conform Legii nr. 61/1991.
Vezi si: Amenzi stare de alerta. Pentru ce poti fi sanctionat
Sambata, la linia telefonica TEL VERDE au fost primite 72 de apeluri telefonice si alte 68 de sesizari insotite de imagini foto/video, care au fost directionate pentru verificari la nivelul municipiului Bucuresti si la 23 de judete, fiind semnalate in special nereguli privind purtarea mastii de protectie si pastrarea distantarii fizice.
Actiunile pentru protejarea sanatatii cetatenilor vor continua si in perioada urmatoare, conform oficialilor care au comunicat informatiile de mai sus.
Recordul precedent al MAI a fost de
aproape 4.400 de amenzi date intr-o singura zi.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<