Un deputat PDL a inaintat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
„In Romania, invatamantul de stat este obligatoriu, dreptul elementar la educatie fiind inscris in principiile Drepturilor Omului, iar institutia de invatamant (primar, gimnazial, liceal sau superior) este cea care asigura punerea in practica a acestui drept.
In 2009-2010, abandonul scolar cunoaste o crestere alarmanta, iar criza economica a facut ca numarul copiilor saraci din tara noastra sa ajunga la 350.000, rata abandonului scolar triplandu-se.
Astfel, aproximativ 40.000 de copii, cei mai multi din mediul rural, au renuntat, in fiecare an, sa mai mearga la scoala, iar o buna parte din ai ajung infractorii de maine.
Minorii care provin din familii foarte sarace, dezbinate, ajung sa fie vanduti sau trimisi la cersit in strainatate. ANPC a identificat, in afara categoriei de minori straini neinsotiti, si alte categorii expuse riscului de trafic: copiii strazii, copii din familii vulnerabile, din comunitati sarace de rromo, copii neglijati sau abuzati, copii care au renuntat la scoala.
In aceste conditii, statul trebuie sa adopte masuri suplimentare in ceea ce priveste copiii, deoarece minorii sunt deosebit de vulnerabili si, prin urmare, au nevoie de protectie si de atentie speciala. Este nevoie sa solicitam date exacte asupra duratei sederii in strainatate, destinatia si traseul, pentru a se putea verifica la inapoierea insotitorului felul in care acesta a respectat cerintele legale, si mai ales daca s-a intors impreuna cu minorul pe care l-a insotit in strainatate”, a scris initiatorul.
Art. I – Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 30, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1) cu urmatorul cuprins:
„(1^1) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a)-d) cetatenii romani minori care calatoresc in strainatate insotiti de parinti sau de persoana insotitoare, pe perioada anului scolar, trebuie sa prezinte organelor politiei de frontiera o adeverinta eliberata de reprezentantul unitatii de invatamant unde minorul urmeaza cursurile de invatamant de stat”.
2. La articolul 30, litera a) a alineatului (4) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
„a) scopul si perioada deplasarii”