Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta miercuri ca cei doi comisari ANPC care nu aplicau amenzi firmelor pentru incalcarea normelor de functionare si primeau mita lunar au fost arestati.
BOBOC DUMITRU-CONSTANTIN, la data faptelor comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, functionar public cu atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de luare de mita, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata si ZAMFIR PAUL-CONSTANTIN, la data faptei comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, functionar public cu atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata, si in stare de libertate a sase reprezentanti ai unor societati comerciale, in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de dare de mita, respectiv complicitate la fals intelectual (pentru unul dintre inculpati).
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:
- In perioada februarie – aprilie 2021, cei doi inculpati, in calitatile mentionate mai sus, ar fi pretins si primit de la sase oameni de afaceri, inculpati in prezenta cauza, sume de bani cuprinse intre 200 si 600 lei si alte foloase necuvenite pentru a nu aplica amenzi contraventionale ori pentru a favoriza agentii economici cu ocazia efectuarii controalelor, prin atestarea unor aspecte necorespunzatoare realitatii, respectiv faptul ca nu au fost constatate nereguli la societatile verificate.
"Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlati ce presta servicii de alimentatie publica isi desfasura activitatea cu incalcarea dispozitiilor Ordonantei nr. 21/ din 21 august 1992, republicata, privind protectia consumatorilor, in sensul ca utiliza produse expirate, conditiile de munca erau insalubre, nu detinea o autorizatie de functionare emisa de catre Directia de Sanatate Publica (D.S.P.) Arges etc", explica DNA.
In cauza s-au dispus masuri asiguratorii fata de trei inculpati.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arges, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cursul urmaririi penale.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie.
DNA face "precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform
Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<