Un nou Ordin emis de ANAF stipuleaza ca formularul 230 poate fi depus si online. Iata pasii care trebuie urmati si alte detalii utile.
Ordinul ANAF nr. 936/2020 se aplica deja, asadar ONG-urile care au primit formulare 230 deja completate pot sa le transmita online. Ele vor trebui insotite de borderou si trebuie neaparat sa fie scanate.
Odata cu acest Ordin, se stabileste si faptul ca notificarile pe care le primeau platitorii de taxe si de impozite cu privire la utilizarea contributiei lor nu vor mai fi trimise. Prevederile actului se aplica pe durata starii de urgenta prelungite si 30 de zile dupa terminarea acesteia.
Sumele de pana la 3,5% din impozitul anual datorat vor ajunge in conturile ONG-urilor fara notificarea contribuabililor, urmand ca, dupa expirarea celor 30 de zile de la incheierea starii de urgenta, organele fiscale sa emita notificarile pentru toate formularele 230 depuse pe baza de borderou de catre entitatile non-profit sau unitatile de cult beneficiare.
Aceste modificari referitoare la modalitatea de depunere a formularelor 230 au fost facute si pentru ca persoanele fizice care obtin venituri din salarii si pensii nu au cont in Spatiul Privat Virtual (SPV), asa incat comunicarea dintre acestea si organele fiscale se face fie prin posta, fie fata in fata.
Chiar daca unele declaratii fiscale, inclusiv formularul 230, pot fi transmise in format electronic prin intermediul SPV sau cu ajutorul unei semnaturi electronice, totusi nu toti contribuabilii se folosesc de aceste instrumente.
Atentie! Persoanele care au obtinut venituri din salarii, pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pot redirectiona 3,5 % din impozitul pe venit numai pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019. Pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 se pastreaza regulile de anul trecut, respectiv procentul de 3,5% va merge numai catre ONG-urile care sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult, iar pentru sustinerea burselor private se va redirectiona tot 2%.
Restul cotribuabililor, insa, pot sa redirectioneze cei 3,5% din impozitul anual datorat pentru intreaga perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019 catre o entitate non-profit sau catre sustinerea de burse private.
La finalul articolului veti regasi Ordinul in format complet.
Specialistii Rentrop&Straton va pun la dispozitie un Portal care se ocupa exclusiv cu generarea rapida a sutelor de tipuri de formulare utilizabile in Romania.
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Traim in Romania si activitatea legala a unei firme, mica sau mare, presupune completarea OBLIGATORIE si extrem de consumatoare de timp, a unui numar coplesitor de documente! Fie ca esti specializat si atunci fomularele care-ti revin sunt de o anumita factura - fiscalitate, contabilitate, GDPR, SSM, HR protectia mediului etc., fie esti contabil intr-o firma mica si atunci trebuie sa fii AS in materie de formulare.
Foloseste PortalFormulare.ro!
Ordinul nr. 936/2020 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare
Avand in vedere dispozitiile art. 1 din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si ale art. 50 din anexa nr. 1 la decret, ale art. 5 alin. (4), art. 1231 si 130 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 798.083 din 13.04.2020,
in temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. -
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 44 din 22 ianuarie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1 capitolul II punctul 8 alineatul (3), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
"
f) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe baza de borderou, cu formularele 230, in format hartie, scanate."
2. In cuprinsul anexelor nr. 1 si 7, sintagma "in format hartie" se modifica si se inlocuieste cu sintagma "in format hartie sau in format hartie, scanat".
3. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. -
(1) De la data publicarii prezentului ordin, pe perioada starii de urgenta si in termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei se suspenda aplicarea prevederilor cap. III din anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 44 din 22 ianuarie 2020, cu modificarile ulterioare.
(2) In perioada prevazuta la alin. (1), organul fiscal central competent efectueaza virarea sumelor din impozitul anual datorat in contul entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, potrivit optiunii exprimate de contribuabili in formularul 230, cu respectarea termenului de 90 de zile de la data depunerii cererii.
(3) Dupa expirarea perioadei prevazute la alin. (1), organul fiscal central competent aplica dispozitiile prevazute la cap. III din anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020, cu modificarile ulterioare.
(4) In cazul in care contribuabilii aduc la cunostinta organului fiscal competent, in scris, faptul ca nu si-au exercitat optiunea pentru virarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult mentionate in notificarea primita, iar viramentul sumelor in contul entitatilor beneficiare a fost realizat, organele fiscale vor efectua demersurile necesare in vederea recuperarii sumelor virate in mod necuvenit, potrivit procedurii prevazute la cap. VII din anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020, cu modificarile ulterioare.
Art. III. -
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Mirela Calugareanu
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri