Decanul Baroului Bucuresti informeaza avocatii despre Hotararea nr.2/12.01.2010 a Consiliului Baroului Bucuresti:
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti. In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu. Act adoptat de organele de stat, instantele judecatoresti sau alte organe cu aprobarea majoritatii membrilor prezenti.
Avand in vedere decizia Consiliului Baroului Bucuresti din data de 3 noiembrie 2009 de modificare a tipizatelor profesionale, respectiv a contractelor de asistenta juridica si a imputernicirilor avocatiale, prin emiterea unor noi tipizate care sa nu mai aiba inscriptionat anul,
In baza dispozitiilor art. 53 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare,
In temeiul prevederilor art. 73 alin (3) din Statutul profesiei de avocat,
CONSILIUL BAROULUI BUCURESTI,
HOTARASTE:
Art. 1. Se permite folosirea vechilor tipizate inscriptionate cu anul 2009, inca neutilizate, pana la data de 1 martie 2010.
Art. 2. Se permite schimbarea fara nici un cost suplimentar a carnetelor intregi ramase neutilizate cu noile tipizate, pana la data de 1 martie 2010.
Art. 3. Se interzice folosirea vechilor tipizate dupa data de 1 martie 2010.
Art. 4. Prezenta hotarare se va aduce la cunostinta publica prin afisare la sediu si prin publicare pe site-ul oficial al baroului.
Art. 5. Compartimentele Secretariat-Cancelarie si Administrativ vor aduce la indeplinire dispozitiile prezentei hotarari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<