Camera video de bord sau inregistrarile video realizate cu telefonul mobil vor putea fi folosite drept probe pentru Politia Rutiera, daca modificarea Codului Rutier va fi efectuata de Legislativ.
Initiativa unui deputat USR de modificare a Codului Rutier vine in sprijinul rezolvarii mai rapide a accidentelor sau conflictelor auto. “Se impune actualizarea si modificarea Codului Rutier in sensul in care constatarea contraventiilor sa se poata face si cu ajutorul inregistrarilor de pe mijloacele tehnice video apartinand participantilor la trafic, chiar daca aceste mijloace nu sunt certificate, cu conditia ca proba video sa fie insotita de declaratia participantului la trafic care o furnizeaza, ca inregistrarea video este reala si autentica”, spune deputatul.
Angajatii MAI vor putea extrage din imaginile video disponibile pe camera video de bord sau din cele inregistrate cu telefonul mobil data, ora, numarul de inmatriculare, tipul si culoarea masinii. Aceste date vizuale vor trebui insotite de o sesizare din partea persoanei care le surprinde.
Iata modificarile esentiale propuse pentru Codul Rutier:
Se defineste dispozitivul care inregistreaza imagini video:
- „201 Mijloc tehnic video – dispozitiv folosit de participantul la trafic, chiar daca nu este certificat, omologat si verificat metrologic, care produce o inregistrare tehnica video, prin intermediul careia se atesta desfasurarea unui eveniment, si cu ajutorul careia se probeaza incalcari ale unor reguli de circulatie, altele decat cele referitoare la nerespectarea vitezei maxime admise.”
Se introduce un nou alineat dupa alineatul (2) al articolului 109, alin. (21), cu urmatorul cuprins:
- „(21) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice video folosite de participantii la trafic, daca acestea permit stabilirea certa a numarului de inmatriculare, culorii, marcii si modelului vehiculului implicat in savarsirea contraventiei, precum si a datei, orei si locului savarsirii contraventiei, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.”
Se introduce un nou alineat dupa alineatul (3) al articolului 109, alin. (31), cu urmatorul cuprins:
- „(31) In cazurile prevazute la alin. (21), procesul-verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul; pentru constatarea contraventiei este necesara si declaratia participantului la trafic asupra faptelor ce constituie obiectul contraventiei si asupra autenticitatii si veridicitatii inregistrarii tehnice video furnizate, precum si confirmarea faptelor de catre martori, daca exista, mentionandu-se acestea in procesul-verbal de constatare a contraventiei.“
Atentie! Prevederile acestea nu se aplica momentan. Este nevoie de votul deputatilor si a senatorilor, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare!
Mentionam faptul ca in Rusia, spre exemplu, camerele video de bord sunt obligatorii pentru a putea beneficia de polita RCA. La fel ca in Romania, fara o polita RCA nu poti circula pe drumul public in Rusia.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania drumuri cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a. Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori calificati, NEcalificati detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<