Legea ofera posibilitatea realizarii medierii de catre unul, doi sau chiar mai multi mediatori. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin. (3) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, medierea se poate realiza de catre unul sau mai multi mediatori.
Astfel partile conflictului pot conveni asupra data desfasurarii medierii cu participarea mai multor mediatori.
Participarea tertilor la mediere
In cadrul procedurii, alaturi de mediator sunt prezente partile aflate in conflict, insa alaturi de acestea pot participa la mediere si alte persoane.
Asistarea partilor
Partile aflate in conflict au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane, in conditiile stabilite de comun acord, astfel cum prevede art. 52 alin. (1) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Reprezentarea partilor
In cursul medierii partile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispozitie, in conditiile legii (art. 52 alin. 2 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).
Solicitarea unor puncte de vedere specializate
Se poate intampla ca in solutionarea conflictului sa se resimta nevoia clarificarii unor aspecte atat juridice, dar si de alta natura (de exemplu in domeniul constructiilor), asa incat mediatorul are posibilitatea de a apela la cunostintele specializate ale unor persoane.
Pentru a putea apela la acesti specialisti mediatorul are nevoie de acordul partilor in acest sens.
Daca specialistii nu sunt angajati in cadrul formei de exercitare a profesiei, atunci mediatorul este tinut de obligatia de a nu dezvalui identitatea partilor aflate in conflict, supunand specialistului doar problemele controversate asupra carora solicita opinia.
Acest articol reprezinta un extras din Manualul Mediatorului de Succes, disponibile AICI pentru comenzi online!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<