Legea ofera posibilitatea realizarii medierii de catre unul, doi sau chiar mai multi mediatori. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin. (3) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, medierea se poate realiza de catre unul sau mai multi mediatori.
Astfel partile conflictului pot conveni asupra data desfasurarii medierii cu participarea mai multor mediatori.
Participarea tertilor la mediere
In cadrul procedurii, alaturi de mediator sunt prezente partile aflate in conflict, insa alaturi de acestea pot participa la mediere si alte persoane.
Asistarea partilor
Partile aflate in conflict au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane, in conditiile stabilite de comun acord, astfel cum prevede art. 52 alin. (1) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Reprezentarea partilor
In cursul medierii partile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispozitie, in conditiile legii (art. 52 alin. 2 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).
Solicitarea unor puncte de vedere specializate
Se poate intampla ca in solutionarea conflictului sa se resimta nevoia clarificarii unor aspecte atat juridice, dar si de alta natura (de exemplu in domeniul constructiilor), asa incat mediatorul are posibilitatea de a apela la cunostintele specializate ale unor persoane.
Pentru a putea apela la acesti specialisti mediatorul are nevoie de acordul partilor in acest sens.
Daca specialistii nu sunt angajati in cadrul formei de exercitare a profesiei, atunci mediatorul este tinut de obligatia de a nu dezvalui identitatea partilor aflate in conflict, supunand specialistului doar problemele controversate asupra carora solicita opinia.
Acest articol reprezinta un extras din Manualul Mediatorului de Succes, disponibile AICI pentru comenzi online!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<