Modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 are ca scop sprijinul
mediatorilor publici si clarificarea anumitor aspecte lasate ambigue in formatul actual al Legii nr.192/2006.
In actul normativ de baza nu se vorbeste despre diferite sisteme institutionale in care ar trebui introdusa meseria de
mediator public, precum si gestionarea prin mediere a conflictelor de contencios administrativ sau litigii de munca intre angajator public/privat si angajat/functionar.
Propunerile de modificare au rolul de a simplifica
procedura medierii, avand la baza urmatoarele argumente :
- de a facilita accesul la mediere publica a diferitelor categorii de functionari publici ce desfasoara activitati sa spunem de mediere a conflictelor in sectorul de activitate respectiv;
- de a stabil' noi competente de mediere publica si de a stabili un cadru juridic si institutional prin care medierea sa OA un caracter prealabil proceselor judecatoresti;
Introducerea
conceptului de mediere in cazul conflictelor din administratia publica centrala si locala, in cazul in care una dintre parti - angajator public versus angajat sau autoritate publica versus prestator de servicii private invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a conflictelor existente privind contractele individuale de munca, nerespectarii drepturilor sau obligatiilor uneia dintre parti §i alte elemente din domeniul Codului Muncii, a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale on a garantiilor acordate.
Argumentele de mai sus au fost luate in condiderare la initierea propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, pe care o propunem spre dezbatere si aprobare celor doua Camere ale Parlamentului.
Deputat PNL de Suceava
Stefan-Alexandru Baisanu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<