Modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 are ca scop sprijinul
mediatorilor publici si clarificarea anumitor aspecte lasate ambigue in formatul actual al Legii nr.192/2006.
In actul normativ de baza nu se vorbeste despre diferite sisteme institutionale in care ar trebui introdusa meseria de
mediator public, precum si gestionarea prin mediere a conflictelor de contencios administrativ sau litigii de munca intre angajator public/privat si angajat/functionar.
Propunerile de modificare au rolul de a simplifica
procedura medierii, avand la baza urmatoarele argumente :
- de a facilita accesul la mediere publica a diferitelor categorii de functionari publici ce desfasoara activitati sa spunem de mediere a conflictelor in sectorul de activitate respectiv;
- de a stabil' noi competente de mediere publica si de a stabili un cadru juridic si institutional prin care medierea sa OA un caracter prealabil proceselor judecatoresti;
Introducerea
conceptului de mediere in cazul conflictelor din administratia publica centrala si locala, in cazul in care una dintre parti - angajator public versus angajat sau autoritate publica versus prestator de servicii private invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a conflictelor existente privind contractele individuale de munca, nerespectarii drepturilor sau obligatiilor uneia dintre parti §i alte elemente din domeniul Codului Muncii, a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale on a garantiilor acordate.
Argumentele de mai sus au fost luate in condiderare la initierea propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, pe care o propunem spre dezbatere si aprobare celor doua Camere ale Parlamentului.
Deputat PNL de Suceava
Stefan-Alexandru Baisanu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform HG 295/2025 concediile medicale se vor opera in noul REGES online. Avand in vedere ca, concediile medicale reprezinta o suspendare a contractului individual de munca, avem obligativitatea intocmirii deciziilor de suspendare si de revenire pentru acestea?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem 2 societati, societatea A are un contract e munca suspendat pt Concediu crestere copil. Societatea B a preluat prin fuziune societatea A , in revisal contractul de munca a fost TRANSFERAT din Soc A in Soc B . Intrebarea mea este cum operez in salarii acest transfer, ce fac cu contractul de munca Tranferat din Soc A in soc B. Inchei suspensarea la data fuziune in SOC A? Va rog sa ma ajutati cum sa oprez corect in salarii pt Dec 112.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<