Cazuri de respingere a probei cu inscrisuri
Desi au aceeasi valoare probatorie cu celelalte mijloace de dovada , inscrisurile ocupa un loc aparte in procesul civil. Instanta poate sa solutioneze mult mai usor o pricina in cazul in care o parte doreste sa isi dovedeasca pretentiile folosind proba cu inscrisuri.
Acest lucru se datoreaza si faptului ca un inscris este mai usor de administrat in fata instantei si suporta mai bine rigorile impuse de trecerea timpului. Mai mult, inscrisurile conserva mai bine situatia reala decat cea exprimata cu unele lipsuri de catre martori.
In concret, prin inscris se intelege orice declaratie despre un act sau fapt juridic, facuta prin scrieri de mana sau dactilografiere, litografiere sau imprimare, pe hartie sau orice material (panza, lemn, metal etc.).
Inscrisurile pot fi sub semnatura privata – cand partile intocmesc un act si il semneaza fara interventia altui organ abilitat – sau autentice care s-au facut cu “solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are drept de a functiona in locul unde actul s-a facut.” (Art. 1171 C. Civ.)
In cazul in care una dintre parti aduce la cunostinta instantei detinerea de catre adversarul ei a unui inscris privitor la pricina, instanta poate ordona infatisarea lui. Daca inscrisul este comun partilor sau daca insasi partea potrivnica s-a referit in judecata la inscris, cererea de infatisare a inscrisului nu poate fi respinsa de instanta de judecata .
Exista insa si situatii in care instanta de judecata este indreptatita sa respinga o cerere de infatisare a unui inscris. Instanta poate sa ia aceasta masura in urmatoarele imprejurari:
1. cand cuprinsul inscrisului priveste chestiuni cu totul personale;
2. cand infatisarea inscrisului ar incalca indatorirea de a pastra secretul;
3. cand infatisarea ar atrage urmarirea penala impotriva partii sau a unei alte persoane, ori ar expune-o dispretului public.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Un alt aspect important care merita subliniat este (...)
>>> Integral pe e-juridic.ro
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri