In cazul actiunilor intemeiate pe prevederile art. 5, alin. 1; art. 3, alin. 4 din Legea nr. 2212009; art. 998 si urm. din vechiul C.civ., prin care s-au solicitat statului roman despagubiri pentru persoanele impotriva carora s-a luat masura deportarii sau prizonieratului, actiuni respinse de instantele interne, dupa pronuntarea RIL, ele fiind inregistrate cu mult inainte de Deciziile Curtii Constitutionale si al Recursului in interesul legii, exista sanse de a se castiga la CEDO aceste despagubiri.
Daca da, pe care articole ar trebui intemeiata cererea? E corect daca am indicat art. 14 si art. 6 din Conventie?
Cum stau lucrurile in cazul unor astfel de actiuni care au fost introduse doar in vara acestui an, in termenul de valabilitate a Legii 2212009, insa dupa aparitia RIL ? Exista sanse la CEDO?
Raspuns: Pot fi formulate cereri la CEDO invocandu-se schimbarile legislative si existenta unor solutii diferite ale instantelor de judecata, insa trebuie avut in vedere modul cum a solutionat Curtea Europeana a Drepturilor Omului astfel de cauze.
In acest sens, consideram ca CEDO s-a pronuntat deja asupra unei astfel de cereri, in cauza Nastaca Dolca si altii impotriva Romaniei (Cererea nr. 59282/11), fiind pronuntata decizia de inadmisibilitate in luna septembrie 2012.
Prin urmare, daca mai aveti si alte motive, diferite, si care nu au fost invocate in cauza mentionata mai sus, consideram ca puteti formula cerere la CEDO, cererea fiind intemeiata pe unul dintre articolele prevazute in Conventie, posibil fiind si art. 5 pct. 5 dar si art. 14, asa cum ati mentionat si dumneavoastra.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<