In cazul actiunilor intemeiate pe prevederile art. 5, alin. 1; art. 3, alin. 4 din Legea nr. 2212009; art. 998 si urm. din vechiul C.civ., prin care s-au solicitat statului roman despagubiri pentru persoanele impotriva carora s-a luat masura deportarii sau prizonieratului, actiuni respinse de instantele interne, dupa pronuntarea RIL, ele fiind inregistrate cu mult inainte de Deciziile Curtii Constitutionale si al Recursului in interesul legii, exista sanse de a se castiga la CEDO aceste despagubiri.
Daca da, pe care articole ar trebui intemeiata cererea? E corect daca am indicat art. 14 si art. 6 din Conventie?
Cum stau lucrurile in cazul unor astfel de actiuni care au fost introduse doar in vara acestui an, in termenul de valabilitate a Legii 2212009, insa dupa aparitia RIL ? Exista sanse la CEDO?
Raspuns: Pot fi formulate cereri la CEDO invocandu-se schimbarile legislative si existenta unor solutii diferite ale instantelor de judecata, insa trebuie avut in vedere modul cum a solutionat Curtea Europeana a Drepturilor Omului astfel de cauze.
In acest sens, consideram ca CEDO s-a pronuntat deja asupra unei astfel de cereri, in cauza Nastaca Dolca si altii impotriva Romaniei (Cererea nr. 59282/11), fiind pronuntata decizia de inadmisibilitate in luna septembrie 2012.
Prin urmare, daca mai aveti si alte motive, diferite, si care nu au fost invocate in cauza mentionata mai sus, consideram ca puteti formula cerere la CEDO, cererea fiind intemeiata pe unul dintre articolele prevazute in Conventie, posibil fiind si art. 5 pct. 5 dar si art. 14, asa cum ati mentionat si dumneavoastra.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Dupa migrarea in Reges-online trebuie actualizate datele contractele individuale de munca active. Cum se face actualizarea acetor date cu corectie contract sau modificare contract ? Daca se foloseste modificare contract desi nu se modifica nimic in contractul de munca trebuie facute acte aditionale sau se fac modificarile in baza HG 295 fara a avea nici un act aditional? In cazul acesta data la care se produc efecte este data cand se fac aceste modificari sau data la care a intrat in vigoare HG...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru prima autentificare in Reges Online cu semnatura digitala pentru angajatorii inregistrati la ONRC: - prima autentificare se face de catre reprezentantul legal =CEO - a doua autentificare se face de catre utilizatorul efectiv, lucratorul de la RU. Ce se bifeaza in acest sens in cererea de acces registru salariati? Reprezentantul legal bifeaza ca declara pe propria raspundere ca detine calitatea mentionata dar lucratorul RU ce bifeaza? Si ce document ataseaza, e suficienta imputernicirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<