Calea de atac impotriva sentintei pronuntate de judecatorie in solutionarea plangerii contraventionale este recursul, care se formuleaza in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei si se judeca la sectia de contencios administrativ a tribunalului.
In legatura cu exercitarea acestei cai de atac, se impun urmatoarele precizari:
- cererea de recurs se introduce la instanta a carei hotarare se ataca (judecatorie) sau dupa caz, direct la instanta competenta cu judecarea recursului (tribunal);
- cererea de recurs este scutita de plata taxelor judiciare de timbru, potrivit dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 146/1997, respectiv in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001;
- motivarea recursului nu este obligatorie, motivele de recurs putand fi sustinute oral in fata instantei, prin derogare de la prevederile Codului de procedura civila;
- instanta de recurs examineaza cauza sub toate aspectele, in conditiile art. 3041 Cod procedura civila;
- in cadrul judecarii recursului, partile nu pot produce probe noi fata de judecata in prima instanta, cu exceptia inscrisurilor, care pot fi depuse pana la inchiderea dezbaterilor;
- introducerea cererii de recurs suspenda executarea hotararii primei instante.
- decizia pronuntata de instanta de recurs este definitiva si irevocabila, constituind titlu executoriu fara indeplinirea vreunei formalitati speciale.
- impotriva actelor de executare, contravenientul poate formula contestatie la executare potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
Autor: Gabriela Dita, Consilier Juridic
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<