Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CJUE: Youtube nu este raspunzator pentru furtul intelectual

CJUE: Youtube nu este raspunzator pentru furtul intelectual
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) arata ca Youtube nu poate fi facut raspunzator pentru furtul intelectual comis de utilizatorii sai, desi platforma a implementat numeroase masuri prin care operele creatorilor nu pot fi utilizate in videoclipuri. In cazuri in care se constata incalcarea repetata a acestei reguli conturile vor fi chiar inchise definitiv.

In litigiul aflat la originea primei cauze (C-682/18), Frank Peterson, un producator de muzica, introduce o actiune in fata instantelor germane impotriva YouTube si a reprezentantei sale legale Google cu privire la incarcarea, pe YouTube, in anul 2008, a mai multor fonograme asupra carora pretinde ca detine diferite drepturi. Aceasta incarcare a fost efectuata de utilizatori ai acestei platforme fara autorizatia sa. Este vorba despre titluri ale albumului A Winter Symphony al artistei Sarah Brightman, precum si despre inregistrari audio private realizate cu ocazia concertelor din cadrul turneului sau „Symphony Tour”.

In litigiul aflat la originea celei de a doua cauze (C-683/18), editura Elsevier introduce o actiune in fata instantelor germane impotriva Cyando cu privire la incarcarea, pe platforma sa de stocare-hosting si de partajare de fisiere „Uploaded”, in anul 2013, a diferitor opere asupra carora Elsevier detine drepturile exclusive. Aceasta incarcare a fost efectuata de utilizatori ai acestei platforme fara autorizatia sa. Este vorba despre operele Gray’s Anatomy for Students, Atlas of Human Anatomy si Campbell-Walsh Urology, care puteau fi consultate pe Uploaded prin colectiile de linkuri: rehabgate.com, avaxhome.ws si bookarchive.ws. Bundesgerichtshof (Curtea Federala de Justitie, Germania), sesizata cu aceste doua litigii, a prezentat Curtii mai multe intrebari, pentru ca aceasta sa stabileasca, printre altele, raspunderea operatorilor de platforme online in ceea ce priveste operele protejate de dreptul de autor care sunt incarcate, in mod ilicit, pe aceste platforme de utilizatorii lor. 

Aceasta raspundere este examinata de Curte in temeiul regimului aplicabil la data faptelor care rezulta din Directiva 2001/29 privind dreptul de autor, din Directiva 2000/31 privind comertul electronic, precum si din Directiva 2004/48 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala. Intrebarile preliminare adresate nu privesc regimul, intrat in vigoare ulterior datei faptelor, instituit prin Directiva 2019/790 privind dreptul de autor si drepturile conexe pe piata unica digitala.

In hotararea sa, pronuntata in Marea Camera, Curtea statueaza in special ca, in stadiul actual al dreptului Uniunii, operatorii de platforme online nu fac ei insisi o comunicare publica a continuturilor protejate de dreptul de autor pe care utilizatorii lor le incarca in mod nelegal, cu exceptia cazului in care acesti operatori contribuie, dincolo de simpla punere la dispozitie a platformelor, la acordarea accesului publicului la astfel de continuturi cu incalcarea dreptului de autor. Pe de alta parte, Curtea statueaza ca acesti operatori pot beneficia de exonerarea de raspundere, in sensul Directivei 2000/31, cu conditia ca ei sa nu aiba un rol activ de natura sa le confere o cunoastere si un control al continuturilor descarcate pe platforma lor. 

Aprecierea Curtii

In primul rand, Curtea examineaza aspectul daca operatorul unei platforme de partajare de materiale video sau al unei platforme de stocare-hosting si de partajare de fisiere, pe care utilizatorii pot pune in mod nelegal la dispozitia publicului continuturi protejate, efectueaza el insusi, in conditii precum cele in discutie in prezentele cauze, o „comunicare publica” a acestor continuturi, in sensul Directivei 2001/295. Mai intai, Curtea aminteste obiectivele si definitia notiunii „comunicare publica”, precum si criteriile complementare ce trebuie luate in considerare in cadrul aprecierii individualizate pe care o implica aceasta notiune. 

Astfel, Curtea subliniaza, printre aceste criterii, rolul indispensabil al operatorului platformei si caracterul intentionat al interventiei sale. Intr-adevar, acesta efectueaza un „act de comunicare” atunci cand intervine, pe deplin constient de consecintele comportamentului sau, pentru a oferi clientilor sai accesul la o opera protejata, si aceasta in special atunci cand, in lipsa acestei interventii, clientii respectivi nu ar putea, in principiu, sa beneficieze de opera difuzata. 

In acest context, Curtea statueaza ca operatorul unei platforme de partajare de materiale video sau al unei platforme de stocare-hosting si de partajare de fisiere, pe care utilizatorii pot pune in mod nelegal la dispozitia publicului continuturi protejate, nu efectueaza o „comunicare publica” a acestora, in sensul Directivei 2001/29, cu exceptia cazului in care aceasta contribuie, dincolo de simpla punere la dispozitie a platformei, la acordarea accesului publicului la astfel de continuturi cu incalcarea dreptului de autor. 

Aceasta este situatia in special atunci cand operatorul respectiv are cunostinta in mod concret despre punerea la dispozitie ilicita a unui continut protejat pe platforma sa si nu il sterge sau nu blocheaza prompt accesul ori atunci cand operatorul respectiv, desi stie sau ar trebui sa stie ca, in general, continuturi protejate sunt puse la dispozitia publicului in mod nelegal prin intermediul platformei sale de utilizatorii acesteia, se abtine sa puna in aplicare masurile tehnice adecvate care sunt de asteptat din partea unui operator obisnuit de diligent in situatia sa pentru a contracara in mod credibil si eficient incalcarile dreptului de autor pe platforma sa sau atunci cand participa la selectarea de continuturi protejate comunicate public in mod nelegal, furnizeaza pe platforma sa instrumente destinate in mod specific partajarii ilicite a unor asemenea continuturi ori promoveaza cu buna stiinta astfel de partajari, ceea ce poate fi confirmat de imprejurarea ca operatorul a adoptat un model economic care incurajeaza utilizatorii platformei sale sa realizeze in mod nelegal comunicarea publica a unor continuturi protejate pe aceasta.

In al doilea rand, Curtea examineaza aspectul daca un operator de platforme online poate beneficia de exonerarea de raspundere, prevazuta de Directiva 2000/31 privind comertul electronic, pentru continuturile protejate pe care utilizatorii le comunica in mod nelegal publicului prin intermediul platformei sale. In acesta context, Curtea examineaza daca rolul exercitat de acest operator este neutru, cu alte cuvinte, daca comportamentul sau este pur tehnic, automat si pasiv, presupunand lipsa cunoasterii ori a controlului continuturilor pe care le stocheaza, sau daca, dimpotriva, operatorul mentionat joaca un rol activ de natura sa ii confere o cunoastere sau un control al acestor continuturi. In aceasta privinta, Curtea statueaza ca acest operator poate beneficia de exonerarea de raspundere, cu conditia sa nu joace un rol activ de natura sa ii confere o cunoastere si un control al continuturilor descarcate pe platforma sa. Curtea precizeaza cu privire la acest aspect ca, pentru a fi exclus de la beneficiul exonerarii de raspundere prevazute de aceasta directiva, un astfel de operator trebuie sa aiba cunostinta despre actele ilicite concrete ale utilizatorilor sai aferente unor continuturi protejate care au fost descarcate pe platforma sa. 

In al treilea rand, Curtea precizeaza conditiile in care titularii drepturilor, in temeiul Directivei 2001/297, pot obtine ordine judecatoresti impotriva operatorilor de platforme online. Astfel, instanta de trimitere considera ca aceasta directiva nu se opune ca, in temeiul dreptului national, titularul unui drept de autor sau al unui drept conex sa poata obtine o ordonanta presedintiala impotriva operatorului al carui serviciu a fost utilizat de un tert pentru a incalca dreptul sau, fara ca acest operator sa fi avut cunostinta despre aceasta in sensul Directivei 2000/318 decat cu conditia ca, inainte de deschiderea procedurii judiciare, aceasta incalcare sa fi fost notificata in prealabil operatorului respectiv, iar acesta nu a intervenit prompt pentru a elimina continutul in discutie sau pentru a bloca accesul la acesta si pentru a se asigura ca nu se produc din nou astfel de incalcari. 

Revine totusi instantelor nationale sarcina de a se asigura, in aplicarea unei astfel de conditii, ca aceasta nu conduce la intarzierea incetarii efective a atingerii astfel incat sa cauzeze prejudicii disproportionate pentru respectivul titular. 

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 Iunie 2021
Votati articolul "CJUE: Youtube nu este raspunzator pentru furtul intelectual":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016