Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a dat dreptate instantelor judecatoresti, care au aratat ca data de 1 iunie 2012 este nerealista pentru intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Potrivit proiectului legii de punere in aplicare a acestuia, trimis catre Plen, data de intrare a codului va fi 1 septembrie 2012.
In cursul lunii aprilie, Comisia a examinat, in mai multe sedinte, proiectul de lege pentru punere in aplicare a Noului Cod. Lucrarile s-au finalizat in sedinta din 23 aprilie cand, in urma dezbaterilor, membrii Comisiei au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor raportul de adoptare a proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, cu amendamentele admise cuprinse in Anexa nr. 1 si cu amendamentele respinse cuprinse in Anexa nr. 2, care fac parte integranta din raport.
Potrivit art. 75 din proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, “Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 septembrie 2012?. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Reamintim ca in sedinta din 25 ianuarie, Guvernul a propus data de 1 iunie 2012 pentru intrarea in vigoare a noului cod, agreata si de Senat. La nivelul CSM au existat dezbateri aprinse cu privire la aceasta data, majoritatea membrilor fiind de acord cu data de 1 iunie, in timp ce o alta parte (aici, aici si aici) au aratat ca data este complet neralista. 90% dintre instantele judecatoresti si-au exprimat in scris punctul de vedere cum ca data de 1 iunie nu este acceptabila. In cele din urma, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat dreptate acestora din urma, acordand un timp necesar pentru pregatirea implementarii noului cod. Ramane inca in sarcina Guvernului marirea schemelor de personal, asa cum s-a reiese din studiile de impact.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<