Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a dat dreptate instantelor judecatoresti, care au aratat ca data de 1 iunie 2012 este nerealista pentru intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Potrivit proiectului legii de punere in aplicare a acestuia, trimis catre Plen, data de intrare a codului va fi 1 septembrie 2012.
In cursul lunii aprilie, Comisia a examinat, in mai multe sedinte, proiectul de lege pentru punere in aplicare a Noului Cod. Lucrarile s-au finalizat in sedinta din 23 aprilie cand, in urma dezbaterilor, membrii Comisiei au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor raportul de adoptare a proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, cu amendamentele admise cuprinse in Anexa nr. 1 si cu amendamentele respinse cuprinse in Anexa nr. 2, care fac parte integranta din raport.
Potrivit art. 75 din proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, “Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 septembrie 2012?. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Reamintim ca in sedinta din 25 ianuarie, Guvernul a propus data de 1 iunie 2012 pentru intrarea in vigoare a noului cod, agreata si de Senat. La nivelul CSM au existat dezbateri aprinse cu privire la aceasta data, majoritatea membrilor fiind de acord cu data de 1 iunie, in timp ce o alta parte (aici, aici si aici) au aratat ca data este complet neralista. 90% dintre instantele judecatoresti si-au exprimat in scris punctul de vedere cum ca data de 1 iunie nu este acceptabila. In cele din urma, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat dreptate acestora din urma, acordand un timp necesar pentru pregatirea implementarii noului cod. Ramane inca in sarcina Guvernului marirea schemelor de personal, asa cum s-a reiese din studiile de impact.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In conditiile in care avem un candidat pentru ocuparea unui post vacant de Tehnician cu cazier judiciar inscris cu urmatoarele date: Stabileste un an inchisoare cf art. 83, 84 NCP dispune amanarea aplicarii pedepsei - termen de incercare 2 ani pt savarsirea faptei prevazute de art. 336 alin. 2 NCP, obligatia sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, dispusa prin SP nr. ... din 06....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<