Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a dat dreptate instantelor judecatoresti, care au aratat ca data de 1 iunie 2012 este nerealista pentru intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Potrivit proiectului legii de punere in aplicare a acestuia, trimis catre Plen, data de intrare a codului va fi 1 septembrie 2012.
In cursul lunii aprilie, Comisia a examinat, in mai multe sedinte, proiectul de lege pentru punere in aplicare a Noului Cod. Lucrarile s-au finalizat in sedinta din 23 aprilie cand, in urma dezbaterilor, membrii Comisiei au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor raportul de adoptare a proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, cu amendamentele admise cuprinse in Anexa nr. 1 si cu amendamentele respinse cuprinse in Anexa nr. 2, care fac parte integranta din raport.
Potrivit art. 75 din proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, “Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 septembrie 2012?. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Reamintim ca in sedinta din 25 ianuarie, Guvernul a propus data de 1 iunie 2012 pentru intrarea in vigoare a noului cod, agreata si de Senat. La nivelul CSM au existat dezbateri aprinse cu privire la aceasta data, majoritatea membrilor fiind de acord cu data de 1 iunie, in timp ce o alta parte (aici, aici si aici) au aratat ca data este complet neralista. 90% dintre instantele judecatoresti si-au exprimat in scris punctul de vedere cum ca data de 1 iunie nu este acceptabila. In cele din urma, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat dreptate acestora din urma, acordand un timp necesar pentru pregatirea implementarii noului cod. Ramane inca in sarcina Guvernului marirea schemelor de personal, asa cum s-a reiese din studiile de impact.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<