Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a dat dreptate instantelor judecatoresti, care au aratat ca data de 1 iunie 2012 este nerealista pentru intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Potrivit proiectului legii de punere in aplicare a acestuia, trimis catre Plen, data de intrare a codului va fi 1 septembrie 2012.
In cursul lunii aprilie, Comisia a examinat, in mai multe sedinte, proiectul de lege pentru punere in aplicare a Noului Cod. Lucrarile s-au finalizat in sedinta din 23 aprilie cand, in urma dezbaterilor, membrii Comisiei au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor raportul de adoptare a proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, cu amendamentele admise cuprinse in Anexa nr. 1 si cu amendamentele respinse cuprinse in Anexa nr. 2, care fac parte integranta din raport.
Potrivit art. 75 din proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, “Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 septembrie 2012?. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Reamintim ca in sedinta din 25 ianuarie, Guvernul a propus data de 1 iunie 2012 pentru intrarea in vigoare a noului cod, agreata si de Senat. La nivelul CSM au existat dezbateri aprinse cu privire la aceasta data, majoritatea membrilor fiind de acord cu data de 1 iunie, in timp ce o alta parte (aici, aici si aici) au aratat ca data este complet neralista. 90% dintre instantele judecatoresti si-au exprimat in scris punctul de vedere cum ca data de 1 iunie nu este acceptabila. In cele din urma, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat dreptate acestora din urma, acordand un timp necesar pentru pregatirea implementarii noului cod. Ramane inca in sarcina Guvernului marirea schemelor de personal, asa cum s-a reiese din studiile de impact.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<