Guvernul pregateste modificarea Codului muncii si ar putea sa-si angajeze din nou raspunderea in fata Parlamentului, in septembrie sau octombrie, pentru un pachet de legi care privesc relatiile dintre angajat si angajator.
Printre actele normative anuntate de premierul Emil Boc care ar putea trece prin angajarea raspunderii se numara un cod al asistentei sociale (care reduce substantial ajutoarele sociale), modificarea Codului muncii si a legii salarizarii unitare in sectorul bugetar, legea sindicatelor, legea patronatelor si legea contractelor colective pentru "flexibilizarea fortei de munca", a anuntat premierul.
Ce ar urma sa aduca noile modificari? Guvernul da putine detalii. Insa ceea ce se urmareste este, in primul rand, facilitarea concedierilor.
Saptamana trecuta, consilierul premierului, Andreea Paul-Vass, a enuntat intr-un articol postat pe blogul personal filosofia Guvernului in aceasta privinta. Potrivit consilierului premierului, recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate ne obliga sa revizitam in pasi alerti Codul muncii in sensul flexibilizarii, ne obliga sa crestem varstele de pensionare, respectiv sa stimulam munca printr-un mediu prietenos necesar crearii de noi locuri de munca si prin renuntarea la politicile sociale asistentiale abuzive: "Toate aceste obiective sunt prioritare la nivelul anului actual pentru Ministerul Muncii si pentru Guvern".
Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, sustine insa ca Guvernul nu poate elimina contractele colective de munca asa cum lasa uneori sa se inteleaga, intrucat acestea sunt prevazute in legislatia europeana, dar si in Constitutie.
"Nu ar trebui sa vorbim despre contractele colective, ci despre conceptul de «flexisecuritate» in relatiile de munca. Ar fi vorba, deci, despre flexibilizarea relatiilor de munca concomitent cu securizarea contractelor de munca. Patronatele acuza, pe de o parte, ca sunt prea multe prevederi obligatorii in Codul muncii, prea multe obligatii fata de procesul concedierilor si o prea mare rigiditate. De cealalta parte, oamenii vor siguranta locului de munca - este vorba, asadar, despre aceasta flexibilizare concomitent cu intarirea sigurantei locului de munca", arata Izvoranu.
Dar in aceste vremuri de criza, continua el, a avea siguranta locului de munca presupune a avea o competenta foarte buna. Aceasta siguranta poate fi obtinuta fie la un singur loc de munca atunci cand esti foarte bun si patronul nu renunta la tine, fie de la mai multe locuri de munca, cand esti bun la mai multe lucruri, iar angajatorii te cauta, ceea ce, de asemenea, presupune o inalta calificare, arata Izvoranu.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Pe linia aceasta se merge. Eliminarea contractelor colective de munca este o aberatie", arata secretarul general al Confederatiei Patronatelor.
Sursa: Ziarul Financiar
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri