Potrivit art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii, modificat prin Legea nr. 40/2011 si republicat, in contractul de munca nou incheiat se va specifica “functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului cu specificarea atributiilor postului”.
Creste in acest fel importanta fisei postului – sau, mai bine zis, ea se aseaza la locul cuvenit. Aceasta deoarece in multe litigii instantele cer fisa postului si constata fie ca nu exista, fie ca nu cuprinde elementele reale sau complete ale activitatilor desfasurate, fie nu a fost comunicata.
Modificarea curma practica unor angajatori la care nu exista fise de post semnate, sau exista dar in format electronic, iar angajatorilor le este greu sa dovedeasca faptul ca salariatul cunostea aceasta fisa nesemnata/electronica.
De aceea, modificarea vizeaza o normalizare: salariatul trebuie sa cunoasca de la bun inceput ce atributii, obligatii, interdictii are in exercitarea atributiilor de serviciu. In caz de accident de munca sau de sanctionare disciplinara, atat angajatorul cat si salariatul pot dovedi sarcinile si se poate vedea ce a fost indeplinit si ce nu.
Parerea mea e ca reglementarea noua aduce de fapt o solutie, care protejeaza pe angajator si pe salariat; in consecinta, solutia sta in intocmirea unor fise de post clare, complete (si complexe – deoarece nu exista o fisa de post standard sau limitata nici macar pentru femeia de serviciu!), cu atributii obligatii, interdictii, proceduri...
Da, e nevoie de ceva munca... dar muncesti o data si stii ca ai pus totul la punct.
Deci solutia este sa intocmim fise de post care ne ajuta.
Dar e numai o parte a solutiei, care nu ne raspunde la intrebarea din titlu.
Pentru ca... cine a spus ca atributiile se fixeaza doar prin fisa postului?
Angajatorul poate fixa atributii NU neaparat prin fisa postului (Codul muncii nu spune nicaieri ca trebuie fixate neaparat prin fisa postului, ci la art. 40 alin. 1 lit. f), modificat, ca trebuie sa stabileasca atributiile – prin decizie, prin note interne etc.).
Deci - mergem mai departe cu rezolvarea - daca nu am „prins” ceva in fisa postului: printr-o decizie inregistrata, comunicata salariatului etc. etc. se stabilesc noi atributii si se mentioneaza in decizie ca „prezenta face parte din fisa postului pentru functia de..../fisa postului salariatului A”.
Jr. Horatiu Sasu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<