In incercarea de a incuraja comertul transfrontalier si de a asigura drepturi solide consumatorilor, Comisia Europeana a convocat un nou grup de experti care sa propuna modalitati de imbunatatire a dreptului contractelor in Uniunea Europeana. Grupul constituit din 18 experti in dreptul contractelor, juristi si reprezentanti ai consumatorilor s-a reunit pentru prima data pe 21 mai la Bruxelles.
Comisia va lansa o consultare publica cu privire la modalitatea cea mai potrivita de a imbunatati coerenta dreptului contractelor, in cursul acestei veri. O solutie posibila ar putea fi reprezentata de un drept european optional al contractelor (sau „un al 28-lea sistem”). De exemplu, un comerciant cu amanuntul irlandez care face afaceri cu un furnizor francez si care nu este familiarizat cu dreptul francez ar putea sa aleaga dreptul european pentru contract. In plus, un consumator polonez care face cumparaturi pe internet ar putea sa apese un „buton albastru” pe site-ul internet si sa aleaga instrumentul dreptului european al contractelor, care ar garanta un nivel inalt de protectie a consumatorilor.
La 26 aprilie 2010, Comisia a infiintat un grup de experti privind un cadru comun de referinta in domeniul dreptului european al contractelor (Decizia Comisiei 2010/233//UE). Pana in mai 2011, acest grup se va intalni o data pe luna, reunind cadre universitare din domeniul juridic, persoane care lucreaza zilnic cu dreptul contractelor cum ar fi juristii si notarii, precum si reprezentanti ai consumatorilor si ai intreprinderilor.
Specialisti in domeniu juridic, care au beneficiat de finantare prin programul global al UE pentru cercetare (FP6), au lucrat in acest domeniu complex al dreptului privat timp de multi ani. Rezultatul activitatii lor a fost un Proiect de cadru comun de referinta. Noul grup va pregati un
text adaptat nevoilor utilizatorilor, intr-un limbaj simplu. Proiectul lor va urmari ciclul de viata al unui contract – de la obligatiile precontractuale si formarea unui contract la caile de atac in cazul incalcarii unui contract si consecintele terminarii acestuia.
Jonathan Faull, director general al Directiei Generale Justitie, Libertate si Securitate, a prezidat prima reuniune, care s-a axat pe intrebari concrete privind definitia contractului, interpretarea si formarea sa. Parlamentul European si Consiliul au statut de observatori la reuniunile grupului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Cartea verde a contabilitatii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Comisia va elabora, de asemenea, un document strategic si va lansa o consultare publica in cursul verii cu privire la cea mai buna cale de urmat in domeniul dreptului contractelor in Europa. Consultarea se va desfasura pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011 si se va referi la problemele transfrontaliere cu care se confrunta consumatorii si intreprinderile si la cele mai bune modalitati de solutionare a acestora.
Comisia depune eforturi pentru eliminarea blocajelor de pe piata unica in cadrul Strategiei Europa 2020, in special prin punerea la dispozitie a unor solutii armonizate pentru contractele consumatorilor, a unui model de clauze contractuale al UE si prin realizarea de progrese in ceea ce priveste coerenta dreptului european al contractelor. Aceasta strategie a fost lansata de presedintele José Manuel Barroso la 3 martie 2010.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri