In baza prevederilor art. 108 alin. 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, conform carora Personalul de instruire al Institutului National al Magistraturii este asigurat, de regula, din randul judecatorilor si procurorilor in functie, care pot fi detasati in conditiile prezentei legi, cu acordul lor, in cadrul Institutului, cu avizul Consiliului stiintific al Institutului, Institutul National al Magistraturii (in continuare INM) aduce la cunostinta scoaterea la concurs a urmatoarelor posturi de formator cu norma partiala, in cadrul departamentului de formare initiala:
3 posturi de formator la disciplina Dreptul Uniunii Europene ;
2 posturi de formator la disciplina Dreptul familiei ;
2 posturi de formator la disciplina Criminalistica ;
1 post de formator la disciplina Drept civil ;
1 post de formator la disciplina Drept procesual civil ;
1 post de formator la disciplina CEDO ;
1 post de formator la disciplina Etica si deontologie profesionala.
Criteriile de selectie sunt stabilite prin Statutul formatorului INM, aprobat prin Hot.Plen CSM nr.613/2007, in lumina dispozitiilor legale si a celor prevazute in Strategia de recrutare si formare a formatorilor, dupa cum urmeaza:
- experienta profesionala in domeniul in care doreste sa devina formator;
- experienta didactica;
- lucrarile publicate;
- vechimea in magistratura sau in profesie si o buna reputatie in domeniul in care activeaza;
- cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala (engleza, franceza, germana);
- existenta unor cunostinte de operare a calculatorului;
- integritatea morala.
Cerintele postului de formator cu norma partiala sunt urmatoarele:
Cerinta generala: formatorul trebuie sa aiba studii superioare de lunga durata, finalizate cu diploma, in specialitatea pentru care aplica.
Cerintele specifice postului:
- abilitati de comunicare;
- cunostinte de specialitate in domeniul in care doreste sa devina formator (in cazul candidatilor pentru ocuparea posturilor de formator cu norma partiala la disciplina Dreptul Uniunii Europene – cunostinte de drept constitutional al Uniunii Europene, procedura trimiterii preliminare, libertati fundamentale, nediscriminarea in politica sociala a UE, protectia consumatorului in UE, protectia drepturilor fundamentale in cadrul UE, cooperare judiciara in materie penala si civila in cadrul UE);
- participare la activitati care presupun deplasari in tara sau strainatate;
- participare la sesiuni de formare a formatorilor organizate de INM;
- rezolvarea sarcinilor in termenele stabilite de Consiliul stiintific al INM;
- cunostinte de evaluare a nevoilor de formare profesionala a judecatorilor si procurorilor;
- cunostinte de evaluare a activitatilor de formare profesionala.
Scopul principal al postului de formator consta in asigurarea formarii initiale a viitorilor judecatori si procurori in cadrul Institutului National al Magistraturii. Posturile scoase la concurs vizeaza formarea initiala, insa formatorii pot fi solicitati si in cadrul formarii continue, daca este cazul.
Atributiile postului sunt urmatoarele:
A. Activitati normate in statul de functii
- Sustinerea de cursuri si/sau seminarii in cadrul activitatii de formare initiala;
- Sustinerea de seminarii si conferinte in cadrul activitatii de formare continua;
- Participarea in comisii de elaborare a subiectelor, de corectare a lucrarilor si de solutionare a contestatiilor in cadrul concursurilor si examenelor organizate de INM;
- Elaborarea si dezvoltarea programelor de studiu si a planului de invatamant si programului de stagiu in cadrul formarii initiale;
- Elaborarea tematicii si participarea la elaborarea programului de formare continua in cadrul formarii continue;
- Dezvoltarea metodologiei de evaluare a auditorilor de justitie in cadrul formarii initiale.
B. Activitati de pregatire stiintifica si metodica
- Pregatire stiintifica individuala permanenta;
- Participarea la activitati, programe si proiecte internationale vizand dezvoltarea institutionala;
- Perfectionarea pregatirii pedagogice;
- Elaborarea de materiale didactice.
C. Activitati de cercetare stiintifica
- Dezvoltarea de materiale suport de curs pentru centrul de resurse juridice.
Precizam ca programul de formare initiala corespunzator anului de invatamant 2011 – 2012, cuprinzand Planul de invatamant pentru anul I si Programul de stagiu pentru anul II se afla postat pe site-ul INM, la sectiunea privitoare la formarea initiala, iar manualele dedicate formarii formatorilor (Aptitudini didactice) se afla postate pe site la sectiunea Centrul de Resurse Juridice - Manuale INM.
Salarizarea se face in conformitate cu dispozitiile art. 108 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in raport de numarul de ore de formare efectuate lunar.
Dosarul de inscriere la concurs va contine urmatoarele documente:
a. curriculum vitae;
b. scrisoare de intentie;
c. plan de seminar/curs si materialul didactic aferent;
d. un proiect de programa.
Dosarul de inscriere se va depune pana la data de 15 noiembrie 2011, la sediul INM din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, Bucuresti, la numarul de fax 021.311.02.34, sau pe adresa de e-mail andra.ghebri@inm-lex.ro.
Procedura de evaluare si de selectie a candidatilor in vederea ocuparii posturilor vacante de formator cu norma partiala in cadrul Departamentului de formare initiala se va desfasura conform prevederilor Statutului formatorului INM, in perioada 16 noiembrie – 16 decembrie 2011 si va consta in urmatoarele etape:
Intr-o prima etapa, o Comisie infiintata prin decizie a Consiliului Ştiintific al INM va proceda la evaluarea CV-urilor si a scrisorilor de intentie depuse de candidati.
In etapa urmatoare, candidatii vor sustine un interviu in fata membrilor catedrelor de specialitate si/sau, vor sustine un seminar in fata unei grupe de auditori de justitie.
Etapa finala consta in intocmirea unei liste a candidatilor selectati de catre comisie, in baza criteriilor enumerate mai sus si a punctajului acordat pe fisa de evaluare a candidatilor la postul de formator.
Lista candidatilor astfel selectati de catre comisie va fi supusa aprobarii Consiliului Stiintific al INM care va inainta propunerile astfel formulate Plenului Consiliul Superior al Magistraturii, spre aprobare.