Anul acesta Romania merge la referendum. Presedintele Traian Basescu a propus consultarea poporului pe tema reducerii numarului de parlamentari si introducerii Parlamentului unicameral.
Potrivit procedurilor parlamentare si constitutionale, odata propus referendumul de catre seful statului, nimeni nu poate modifica data sau tema acestui demers. Practic, Parlamentul trebuie sa ia act de solicitarea presedintelui, iar, mai apoi, Guvernul trebuie sa se ocupe de organizarea referendumului.
Avizul Parlamentului pentru referendum este doar consultativ.
Articolul 90 din Constitutie spune ca "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national".
De asemenea, art. 11 din legea referendumului spune ca problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret. Legea referendumului mai arata ca punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Presedintele Traian Basescu sustine ca organizarea unui referendum este singura solutie pe care o putea adopta pentru a-si tine promisiunile de la inceputul mandatului, care vizau modernizarea statului, avand in vedere ca nu a gasit intelegere la clasa politica pentru revizuirea Constitutiei.
seful statului a anuntat joi ca s-a adresat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, solicitandu-le avizul "pentru a continua reforma statului". "Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum national prin care sa consultam poporul, poporul suvern, asa cum este descris de Constitutie, cu privire la doua aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral, iar al doilea aspect reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, Romania avand in momentul de fata un Parlament cu 471 de parlamentari", a anuntat presedintele, la putin timp dupa ce motiunea de cenzura care viza una dintre legile pe care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea a fost respinsa prin vot.
"Aceasta masura este singurul lucru pe care il puteam face pentru a-mi tine promisiunile de la inceputul mandatului, care vizau modernizarea statului. Atata timp cat n-am gasit intelegere, asa cum am gasit in alte situatii la clasa politica pentru a incepe un proces de revizuire a Constitutiei am obligatia sa-mi continui demersul, recurgand la mijloace constitutionale, legale, si, in acest fel, sa ma adresez poporului", a explicat presedintele gestul de a convoca un referendum national.
Basescu a aratat ca a avut in 2005 angajamentul partidelor ca vor activa comisia pentru revizuirea Constitutiei, insa "niciun partid nu s-a tinut de cuvant", iar acest lucru s-a repetat si cu noua Coalitie de guvernare. "De aceasta data cu partidele care formeaza marea coalitie, au promis ca vor activa comisia in Parlament, n-au facut-o, si atunci singura solutie pentru a impinge lucrurile inainte este consultarea poporului, organizarea unui referendum", a explicat seful statului.
Presedintele propune ca referendumul sa se desfasoare odata cu alegerile prezidentiale, pentru a reduce costurile unui astfel de demers.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Argumentele pe care le-a adus seful statului pentru un Parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari, se refera la eficienta unui astfel de for legislativ,la costurile mai reduse, dar si la reducerea coruptiei.
"Primul si cel mai important avantaj ar fi acela ca decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor, iar Parlamentul ar deveni mult mai eficient. in acelasi timp, cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce in mod rezonabil", a spus Basescu. seful statului a reiterat un alt agrument, prezentat si in Parlament cu ocazia mesajului in care a facut bilantul mandatului sau si anume dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona Romania va avea o a doua camera in Parlamentul European, deoarece forul de la Bruxelles si Parlamentul National vor conlucra mult mai strans.
"Un parlament unicameral ar raspunde mult mai rapid consultarilor pe care PE le va face cu parlamentele nationale, iar din acest punct de vedere ati vazut probabil performanta Parlamentului Romaniei, care in trei ani n-a trimis niciun punct de vedere cu privire la directivele adoptate de PE, desi a fost invitat s-o faca", a aratat Basescu.
De asemenea, a spus seful statului un Parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari ar fi si un element de reducere a coruptiei. "Mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Spun acest lucru fara sa acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenta este mai mic daca de la 471 de parlamentari vor fi maxim 300", a subliniat presedintele, aratand ca, de asemenea, 300 de parlamentari ar insemna si o clasa a privilegiatilor cu venituri speciale mai redusa.
seful statului a salutat masurile luate de Guvern in ultima perioada cu privire la modernizarea Romaniei si reducerea cheltuielilor bugetare, dar a aratat in acelasi timp ca reforma nu trebuie sa se opreasca in acest punct. "in mod categoric, ceea ce a facut Guvernul prin asumarea raspunderii pe aceste legi care reformeaza sisteme din Romania nu este suficient. Este doar un inceput de reformare a statului, iar statul trebuie sa fie in ansamblul lui parte a procesului de reforma. Trebuie sa facem mai mult pentru ca banii publici sa ajunga in programele de dezvoltare si nu sa fie consumate de un aparat de stat bugetofag", a sustinut presedintele.
Traian Basescu a trasat doua "comandamente fundamentale", care sa urmeze procesului asumarii raspunderii de catre Guvern pentru cele trei legi- continuarea reformarii statului si reducerea cheltuielilor de functionare a statului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri