In luna octombrie o societate cu 1 angajat a depasit valoarea venitului de 100.000Euro (442.870 ron) ea fiind obligata sa treaca la perioada fiscala lunara potrivit legii pentru depunerea declaratiei 112. Cu ce data se va depune declaratia 010, 1 noiembrie sau 31 octombrie?
Declaratia 112 pe luna octombrie se va depune pana la 25 noiembrie sau pana la 25 decembrie? Plata contributiilor si impozitului pe salarii se va face pana la 25 noiembrie sau pana la 25 decembrie?
Raspuns:
Potrivit art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, depun trimestrial declaratia 112:
„b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
(3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296^19 alin. (1^3) si (1^4).”
Art. 296^19 prevede:
“(1^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta fiecarei luni a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
(1^2) Depunerea trimestriala a declaratiei prevazute la alin. (1) consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.
(1^3) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
(1^4) Pentru persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1), venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior.
(1^5) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1) pot opta pentru depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate in conditiile alin. (1), daca depun declaratia privind optiunea pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
(1^6) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1) care au optat pentru depunerea declaratiei in conditiile alin. (1) pot trece la regimul de declarare prevazut la alin. (1^1) incepand cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus optiunea.
(1^7) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1), cu exceptia persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individualesii persoanelor fizice care exercita profesii libere, precum si a asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care, potrivit legii, folosesc personal angajat, care se infiinteaza in cursul anului, aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro.
(1^8) Ori de cate ori in cursul trimestrului persoanele prevazute la art. 296^3 lit. a) si b) beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia prevazuta la alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitatii de asigurat. In acest caz, declaratia/declaratiile aferenta/aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.”
Asadar, la declararea lunara se trece in anul urmator celui in care nu se mai indeplinesc conditiile cu privire la cifra de afaceri si numar de angajati. Atentie, in anul 2013, trebuie sa aveti in vedere si situatiile concediilor medicale si incetarilor, conform 296^19 alin. 1^8, pentru care aveti obligatia depunerii declaratiei lunar.
In concluzie, avand in vedere ca cifra de afaceri (100.000 de euro) a fost deja depasita, pastrati regimul trimestrial de depunere a declaratiei 112 pana la 31.12.2013, iar incepand cu anul 2014 veti avea obligatia depunerii lunare a declaratiei 112, depunand in acest sens Declaratia 010 pana la data de 31 ianuarie a anulu 2014.