In randurile urmatoare vom expune o speta referitoare la unul dintre abuzurile des intalnite in dreptul muncii.
Angajatorul doreste sa acopere tura salariatei aflate in concediu medical fortandu-si restul salariatelor sa munceasca suplimentar.
"In acest timp patronul ne forteaza mana sa venim si sa acoperim turele colegei bolnave sustinand ca nu are cum sa procedeze altfel. Intrebarea este daca in astfel de cazuri trebuie sa fim platite de angajator extra sau este suficient ca acea colega bolnava sa ne faca turele in ordinea in care i s-au facut. atunci cand revine din concediul medicaL. Angajatorul primeste niste bani pentru concediul medical al colegei bolnave, de la CAS?"
Dupa cum bine stim, salariata care este in incapacitate temporara de munca nu are nici o obligatie sa lucreze ulterior pentru perioada cat a fost in concediu medical.
Incapacitatea temporara de munca intervine independent de vointa angajatorului si a salariatului!
Certificatul medical constituie ordin de plata pentru angajator. Pentru neplata certificatelor medicale angajatorul poate fi sanctionat cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 de lei.
Prin urmare, angajatorul are obligatia achitarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca pentru primele 5 zile (se platesc zilele lucratoare din cele calendaristice) restul de zile de concediu medical vor fi platite din FNUASS.
Nimeni nu poate si obligat sa lucreze suplimentar pentru ca exista colegi aflati in incapacitate temporara de munca.
In mod clar, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Saptamana de lucru este de luni pana vineri deoarece sambata si duminica sunt zile de repaus saptamanal.
Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Angajatorul are obligatia sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<