Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunta organizarea, prin Institutul National al Magistraturii (INM), duminica, 21 noiembrie, a concursului de admitere in magistratura pentru persoanele cu o vechime in specialitate juridica de cel putin cinci ani.
Potrivit unui comunicat al CSM transmis vineri, sunt scoase la concurs 60 de posturi de judecator si 50 de posturi de procuror. CSM precizeaza ca pentru concursul de admitere in magistratura s-au inscris 1.624 de candidati, din care 1.541 indeplinesc conditiile pentru a participa la examen.
Concursul de admitere in magistratura se organizeaza potrivit Hotararii Plenului CSM din 30 septembrie, in conditiile articolului 33 alin. 1 din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Potrivit acestor dispozitii legale, pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National de Criminologie, Institutul National de Expertize Criminalistice si din Institutul National al Magistraturii cadrele didactice din invatamantul superior acreditat, precum si magistratii - asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime in specialitate juridica de cel putin 5 ani.
Concursul se organizeaza, potrivit acelorasi dispozitii legale, anual sau ori de cate ori este necesar de catre CSM, prin INM, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.
Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe tip grila de verificare a cunostintelor teoretice si practice, la urmatoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal si organizarea judiciara si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pentru a participa la concurs, cumulativ cu conditia vechimii in specialitate, candidatul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: cetatenie romana, domiciliu in Romania si capacitate deplina de exercitiu, licenta in drept, lipsa antecedentelor penale sau a cazierului fiscal, cunoasterea limbii romane si sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei.
Intrarea in magistratura se realizeaza, in principal, prin numirea ca judecatori sau procurori a auditorilor de justitie, absolventi ai INM si doar in subsidiar prin organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de magistrati de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea de catre persoanele cu vechime de 5 ani in specialitate juridica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri