Plenul CSM l-a sesizat pe ministrul Justitiei cu propunerile de completare si modificare a doua legi, care vizeaza modalitatea in care magistratii pot fi cercetati disciplinar si criteriile in baza carora le pot fi revocate pensiile speciale.
Principala propunere de modificare a Legii 317: actiunea disciplinara sa poata fi exercitata chiar daca judecatorul sau procurorul a fost eliberat din functie.
De asemenea, potrivit CSM, Legea 303 ar trebui sa sufere mai multe modificari, intre care:
* judecatorii si procurorii care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie, nu trebuie sa mai beneficieze de pensia speciala ;
* magistratii exclusi din magistratura nu vor mai primi pensii speciale;
* magistratii care s-au pensionat in timpul cercetarii penale sau a cercetarii disciplinare trebuie sa restituie suma primita ca pensie speciala, incasata pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, pana la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara.
„În ultima vreme, cativa magistrati au fost condamnati penal pentru fapte de coruptie in legatura directa cu activitatea jurisdictionala. Acestia, desi condamnati definitiv penal, beneficiaza de pensii de magistrati, cu toate ca infractiunile comise de acestia au la baza tocmai vicierea actului de justitie ca atributie esentiala a activitatii de justitie”, a aratat in scrisoarea trimisa ministrului Justitiei, presedintele CSM, cel care a initiat modificarile legislative.
„De asemenea, multe actiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru ca, intempestiv, astfel de magistrati au solicitat iesireala pensie. Or, in astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecatorilor si procurorilor, onesti si corecti, sa sufere ca imagine publica, dar si sa le fie pus sub semnul intrebarii actul jurisdictional din cauza unor actiuni in afara legii ale unor colegi ai lor, cu atat mai mult cu cat acesti colegi sunt in numar foarte mic”, a mai aratat Dumbrava.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<