Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului privind admiterea in magistratura pentru anul 2012 a fost adoptat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si publicat in Monitorul Oficial nr. 258, din data de 19 aprilie 2012.
Prin hotararea Consiliului Superior al Magistraturii a fost adoptat un nou Regulament privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura. La data intrarii sale in vigoare se abroga Hotararea Plenului CSM nr. 152 din 1 martie 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, precum si procedura de numire in functiile de judecator si procuror, fara concurs.
Regulamentul mentioneaza ca admiterea in magistratura se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii, cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii.
La concursul de admitere in magistratura pot participa fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratiiasistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani, la data sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, daca indeplinesc conditiile de Legea nr. 303/2004.
Concursul de admitere in magistratura se organizeaza, anual sau ori de cate ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si de la parchetele de pe langa acestea.
Prima etapa a concursului este eliminatorie si consta in sustinerea urmatoarelor probe scrise eliminatorii:
- un test-grila de verificare a rationamentului logic;
- un test-grila de verificare a cunostintelor juridice, sustinut la urmatoarele discipline: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal.
A doua etapa consta in sustinerea unui interviu.
Dupa numirea in functia de judecator sau de procuror, candidatii declarati admisi sunt obligati sa urmeze, pe o perioada de 6 luni, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii.