Comunicat de presa privind semnarea parteneriatului intre Ministerul Justitiei si Basel Institute on Governance in vederea implementarii proiectului “Consolidarea capacitatilor institutionale in domeniul recuperarii creantelor”
Ministerul Justitiei si Basel Institute on Governance din Elvetia au incheiat, la data de 18 august 2012, un parteneriat in vederea implementarii proiectului “Consolidarea capacitatilor institutionale in domeniul recuperarii creantelor”. Principalul beneficiar al proiectului este Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni (ONPCCRCPI) din cadrul Ministerului Justitiei. Parteneriatul a fost semnat de d-na Greta Fenner Zinkernagel, Director al Basel Institute on Governance(Elvetia) si de d-na Simona-Maya Teodoroiu, Secretar de Stat, Ministerul Justitiei (Romania).
Obiectivul proiectului consta in imbunatatirea activitatii de recuperare a creantelor in Romania prin cresterea eficientei ONPCCRCPI si dezvoltarea cunostintelor profesionale si a cooperarii dintre practicieni in domeniu. In vederea atingerii acestui obiectiv vor fi realizate o serie de activitati, printre care: o evaluare a activitatii ONPCCRCPI, ale carei rezultate vor fi prezentate in cadrul a doua ateliere de lucru, doua seminarii de pregatire, care se vor desfasura in Romania, destinate procurorilor, politistilor si expertilor romani in materie, doua vizite de studiu in Elvetia, respectiv intr-un stat membru al Uniunii Europene, adresate specialistilor romani care isi desfasoara activitatea in cadrul ONPCCRCPI, in scopul familiarizarii cu procedurile si standardele existente in institutii similare, precum si achizitionarea de echipament IT pentru ONPCCRCPI.
Prima activitate a proiectului va avea loc in perioada 3 – 6 septembrie a.c., constand in intalniri ale expertilor straini cu reprezentanti ai institutiilor romane specializate in confiscarea produsului infractiunii si in prevenire si combatere a spalarii banilor, in special cu magistrati/experti desemnati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (inclusiv DNA si DIICOT), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Agentia Nationala de Administrare Fiscala etc.
Din partea Ministerului Justitiei, proiectul este coordonat de dl. Cornel – Virgiliu Calinescu, seful Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni.
Avand o perioada de implementare de 20 de luni si un buget total de 257.365 franci elvetieni (dintre care 85% reprezinta contributia Guvernului Elvetian si 15% co-finantarea asigurata de catre Ministerul Justitiei), proiectul urmeaza a se derula in parteneriat cu Basel Institute on Governance din Elvetia, partener identificat prin sprijinul organismului intermediar elvetian (Swiss Intermediate Body-SIB), responsabil pentru managementul Fondului Tematic “Securitate”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<