Comunicat de presa privind semnarea parteneriatului intre Ministerul Justitiei si Basel Institute on Governance in vederea implementarii proiectului “Consolidarea capacitatilor institutionale in domeniul recuperarii creantelor”
Ministerul Justitiei si Basel Institute on Governance din Elvetia au incheiat, la data de 18 august 2012, un parteneriat in vederea implementarii proiectului “Consolidarea capacitatilor institutionale in domeniul recuperarii creantelor”. Principalul beneficiar al proiectului este Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni (ONPCCRCPI) din cadrul Ministerului Justitiei. Parteneriatul a fost semnat de d-na Greta Fenner Zinkernagel, Director al Basel Institute on Governance(Elvetia) si de d-na Simona-Maya Teodoroiu, Secretar de Stat, Ministerul Justitiei (Romania).
Obiectivul proiectului consta in imbunatatirea activitatii de recuperare a creantelor in Romania prin cresterea eficientei ONPCCRCPI si dezvoltarea cunostintelor profesionale si a cooperarii dintre practicieni in domeniu. In vederea atingerii acestui obiectiv vor fi realizate o serie de activitati, printre care: o evaluare a activitatii ONPCCRCPI, ale carei rezultate vor fi prezentate in cadrul a doua ateliere de lucru, doua seminarii de pregatire, care se vor desfasura in Romania, destinate procurorilor, politistilor si expertilor romani in materie, doua vizite de studiu in Elvetia, respectiv intr-un stat membru al Uniunii Europene, adresate specialistilor romani care isi desfasoara activitatea in cadrul ONPCCRCPI, in scopul familiarizarii cu procedurile si standardele existente in institutii similare, precum si achizitionarea de echipament IT pentru ONPCCRCPI.
Prima activitate a proiectului va avea loc in perioada 3 – 6 septembrie a.c., constand in intalniri ale expertilor straini cu reprezentanti ai institutiilor romane specializate in confiscarea produsului infractiunii si in prevenire si combatere a spalarii banilor, in special cu magistrati/experti desemnati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (inclusiv DNA si DIICOT), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Agentia Nationala de Administrare Fiscala etc.
Din partea Ministerului Justitiei, proiectul este coordonat de dl. Cornel – Virgiliu Calinescu, seful Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni.
Avand o perioada de implementare de 20 de luni si un buget total de 257.365 franci elvetieni (dintre care 85% reprezinta contributia Guvernului Elvetian si 15% co-finantarea asigurata de catre Ministerul Justitiei), proiectul urmeaza a se derula in parteneriat cu Basel Institute on Governance din Elvetia, partener identificat prin sprijinul organismului intermediar elvetian (Swiss Intermediate Body-SIB), responsabil pentru managementul Fondului Tematic “Securitate”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<