Comunicat de presa privind semnarea parteneriatului intre Ministerul Justitiei si Basel Institute on Governance in vederea implementarii proiectului “Consolidarea capacitatilor institutionale in domeniul recuperarii creantelor”
Ministerul Justitiei si Basel Institute on Governance din Elvetia au incheiat, la data de 18 august 2012, un parteneriat in vederea implementarii proiectului “Consolidarea capacitatilor institutionale in domeniul recuperarii creantelor”. Principalul beneficiar al proiectului este Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni (ONPCCRCPI) din cadrul Ministerului Justitiei. Parteneriatul a fost semnat de d-na Greta Fenner Zinkernagel, Director al Basel Institute on Governance(Elvetia) si de d-na Simona-Maya Teodoroiu, Secretar de Stat, Ministerul Justitiei (Romania).
Obiectivul proiectului consta in imbunatatirea activitatii de recuperare a creantelor in Romania prin cresterea eficientei ONPCCRCPI si dezvoltarea cunostintelor profesionale si a cooperarii dintre practicieni in domeniu. In vederea atingerii acestui obiectiv vor fi realizate o serie de activitati, printre care: o evaluare a activitatii ONPCCRCPI, ale carei rezultate vor fi prezentate in cadrul a doua ateliere de lucru, doua seminarii de pregatire, care se vor desfasura in Romania, destinate procurorilor, politistilor si expertilor romani in materie, doua vizite de studiu in Elvetia, respectiv intr-un stat membru al Uniunii Europene, adresate specialistilor romani care isi desfasoara activitatea in cadrul ONPCCRCPI, in scopul familiarizarii cu procedurile si standardele existente in institutii similare, precum si achizitionarea de echipament IT pentru ONPCCRCPI.
Prima activitate a proiectului va avea loc in perioada 3 – 6 septembrie a.c., constand in intalniri ale expertilor straini cu reprezentanti ai institutiilor romane specializate in confiscarea produsului infractiunii si in prevenire si combatere a spalarii banilor, in special cu magistrati/experti desemnati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (inclusiv DNA si DIICOT), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Agentia Nationala de Administrare Fiscala etc.
Din partea Ministerului Justitiei, proiectul este coordonat de dl. Cornel – Virgiliu Calinescu, seful Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni.
Avand o perioada de implementare de 20 de luni si un buget total de 257.365 franci elvetieni (dintre care 85% reprezinta contributia Guvernului Elvetian si 15% co-finantarea asigurata de catre Ministerul Justitiei), proiectul urmeaza a se derula in parteneriat cu Basel Institute on Governance din Elvetia, partener identificat prin sprijinul organismului intermediar elvetian (Swiss Intermediate Body-SIB), responsabil pentru managementul Fondului Tematic “Securitate”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<