Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept comercial 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de imprumut - model. Obligatiile partilor si solutionarea litigiilor

Contract de imprumut - model. Obligatiile partilor si solutionarea litigiilor
Contractul de imprumut este acel act incheiat pe cale legala prin care un creditor transmite unui beneficiar proprietatea unor sume de bani (ori bunuri) cu obligatia ca beneficiarul sa restituie la data scadenta sumele indatorate (ori bunurile imprumutate), in conditiile impuse in contract. 

Contractul de imprumut trebuie sa fie redactat in limba romana si sa contina toate acele clauze, informatii si note de subsol care reflecta intelegerea dintre creditor si beneficiar.

Este absolut interzisa introducerea de text scris cu font mic, ce nu se poate citi, in contractul de imprumut. 

Contractul de imprumut poate fi folosit in instanta pentru ca autoritatile abilitate sa decida daca una dintre parti a gresit, incalcand unele prevederi.

Contract de imprumut firma


Contractul de imprumut poate fi incheiat si intre un creditor si o firma, unde obiectul contractului constă în acordarea unui imprumut bănesc, eventual cu dobanda.


In acest caz, restituirea creditului se va face prin transfer bancar în contul creditorului deschis la o bancă de pe teritoriul României, făcându-se precizarea pe ordinul de plată că suma reprezintă restituirea datoriei sau cash, prin dispoziție de plată de casierie. 

...vezi AICI peste 200 de modele de contracte civile si comerciale perfect legale care va protejeaza interesele financiare ...click pentru detalii si comenzi<< 
 

MODEL Contract de Imprumut


(model de baza: imprumut de consumatie)

Incheiat astazi .........................
la .............................................


I. PARTILE CONTRACTANTE

1.1. ................................................, domiciliat in ..............................., str. ....................................... (numele si prenumele) (localitatea) nr.  ........,  bloc  ......,  scara  ......,  etaj  ......,  apartament  ......,  judetul/sectorul  ......................., nascut(a) la data de ..............................................., in ................................................., judetul/sectorul ..................., (ziua, luna, anul) (localitatea) fiul(fiica) lui ................. si  al .............., avand actul de identitate seria .................. numarul ..........., eliberat de ............................................. la data de ..............................................., codul numeric personal ................................, in calitate de imprumutator si

1.2. .............................................., domiciliat in ........................................, str. ......................................... (numele si prenumele) (localitatea) nr. .........., bloc ......, scara ......, etaj ......, apartament ......, judetul/sectorul ................................., nascut(a) la data de ........................................................., in .................................., judetul/sectorul ................., (ziua, luna, anul) (localitatea) fiul(fiica) lui ............... si al ......................., avand actul de identitate seria .......... numarul .........., eliberat de ...................................., la data de ..............................................................., codul numeric personal .............................., in calitate de imprumutat
sau

1.2. S.C. ........................................................... S.N..C/S.C.S./S.A./S.C.A./S.R.L. cu sediul social in ...................................................., str. ................... nr. ......., bloc ......., scara ....................., etaj ......., (localitatea) apartament ......., judetul/sectorul ......................., avand codul unic de inregistrare nr. ......., atribut fiscal ................. si numar de ordine in registrul comertului ......../........./......., contul
nr. ..............................., deschis la .............................., telefon ........................, fax ..................., reprezentata prin .........................., cu functia de ................., in calitate de imprumutat
sau

1.2. Asociatia/Fundatia/Uniunea/Federatia ........................., cu sediul in ......................................., (localitatea) str. ...................................................... nr. ...................., bloc ....................., scara .........., etaj ......, apartament ......, judetul/sectorul .............................., inscrisa la ............................................., in Registrul ......................., sub
nr. ..................., pe baza certificatului de inscriere nr. ..................... din ......................., avand contul nr. .........................., deschis la ..........................., telefon ......................, fax ..........................., cu functia de ........................, in calitate de imprumutat au convenit sa incheie prezentul contract de imprumut cu respectarea urmatoarelor clauze:.


II. OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1. Imprumutatorul acorda imprumutatului un imprumut in3)  .................................... .

2.2. Odata cu transmiterea bunurilor, imprumutatorul transmite imprumutatului si dreptul de proprietate asupra lor.

2.3. Imprumutul se acorda cu o dobanda de ......% pe an.


III. OBLIGATIILE PARTILOR

3.1. Imprumutatorul se obliga:
a) sa predea imprumutatului, la termenul stabilit, bunurile care fac obiectul prezentului contract, dupa ce acesta ii va preda la randul sau, bunurile prevazute in eventualul contract de amanet (gaj);
b) sa aduca la cunostinta imprumutatului existenta viciilor cunoscute, ale bunurilor;
c) sa nu ceara imprumutatului restituirea bunurilor inainte de termenul prevazut de prezentul contract4).

3.2. Obligatiile imprumutatului sunt urmatoarele:
a) sa restituie la scadenta bunurile primite cu imprumut5)  plus dobanda de ....% pe an,
la domiciliul imprumutatorului;
b) sa garanteze restituirea la termen a datoriei printr-un contract de gaj6)  accesoriu, prezentului contract.

IV. DURATA CONTRACTULUI

4.1. Imprumutul  se  acorda  pe  un  termen  de  .............  ani/luni/zile,  incepand  cu  data  semnarii prezentului contract.
4.2. La expirarea termenului prevazut la pct. 4.1, partile pot conveni prelungirea lui prin act aditional.

 

V. FORTA MAJORA

5.1. Nici  una  dintre  partile  contractante  nu  raspunde  de  neexecutarea  la  termen  sau/si  de  executarea in mod necorespunzator – total sau partial – a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau/si executarea obligatiei respective a fost cauzata de forta majora, asa cum este definita de lege.

5.2. Partea care invoca forta majora este obligata sa notifice celeilalte parti, in termen de ............., (zile, ore)
producerea evenimentului si sa ia toate masurile posibile in vederea limitarii consecintelor lui.
5.3. Daca, in termen de ................. de la producere, evenimentul respectiv nu inceteaza, partile au (zile, ore) dreptul sa-si notifice incetarea de plin drept a prezentului contract, fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune-interese.
 


VI. NOTIFICARILE INTRE PARTI

6.1. In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi transmisa la adresa/sediul prevazut in partea introductiva a prezentului contract.

6.2. In cazul in care notificarea se face pe cale postala, ea va fi transmisa prin scrisoare reco- mandata,  cu  confirmare  de  primire  (A.R.)  si  se  considera  primita  de  destinatar  la  data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.

6.3. Daca notificarea se trimite prin telefax, ea se considera primita in prima zi lucratoare dupa cea in care a fost expediata.

6.4. Notificarile verbale nu se iau in considerare de nici una dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la alineatele precedente.

VII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR

7.1. Partile au convenit ca toate neintelegerile privind validitatea prezentului contract sau rezultate din interpretarea, executarea ori incetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila.

7.2. In cazul in care rezolvarea eventualelor litigii nu este posibila pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti.7)

VIII. CLAUZE"

8.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.

8.2. Prezentul  contract  reprezinta  vointa  partilor  si  inlatura  orice  alta  intelegere  verbala  dintre acestea, anterioara sau ulterioara incheierii lui.

8.3. Prezentul contract s-a incheiat intr-un numar de .......... exemplare, din care ......................... .

    IMPRUMUTATOR                                                                     IMPRUMUTATNote
1. Este vorba de imprumutul propriu-zis sau, cum i se mai spune in doctrina juridica, imprumutul de consumatie.
2. Inscrisul poate fi redactat si intr-un singur exemplar, pentru imprumutator.
3. Bunuri fungibile si consumptibile, a caror natura, cantitate, calitate si valoare se inscriu in cuprinsul contractului sau in anexa. In mod obisnuit, obiectul contractului il constituie sume de bani.
4. Imprumutatorul nu poate cere restituirea bunului inainte de satisfacerea trebuintei imprumutatului.
5. In cazul in care nu se stipuleaza obligatia de restituire a bunului imprumutat, acest lucru nu are nici o relevanta deoarece, conform art. 1576 din Codul civil, obligatia de restituire se subintelege chiar daca nu a fost prevazuta in mod expres in contract.
6. Incheierea unui contract de gaj este facultativa.
7. Un contract de imprumut incheiat prin manopere dolosive, este lovit de nulitate relativa, iar paratul trebuie sa restituie sumele primite chiar daca nu erau scadente.


...vezi AICI peste 200 de modele de contracte civile si comerciale perfect legale care va protejeaza interesele financiare ...click pentru detalii si comenzi<< 
 


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 11 Iulie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Contract de imprumut - model. Obligatiile partilor si solutionarea litigiilor":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi


©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016