Contribuabilii trebuie sa aiba in vedere o noua decizie CJUE ce are ca subiect principal tranzactiile in lant. Noua clauza Vikingo aduce o serie de avantaje importante.
Codul fiscal romanesc stabileste la art. 297, alin. (8) ca organele fiscale competente au dreptul de a refuza deducerea TVA daca, dupa administrarea mijloacelor de proba prevazute de lege, pot demonstra dincolo de orice indoiala ca persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere era implicata intr-o frauda privind taxa pe valoarea adaugata, conform informatiilor furnizate de
PortalContabilitate.ro.
Mai pe intelesul non-specialistilor, o persoana cumpara ceva de la cineva, iar acel ceva a fost achizitionat de la altcineva care l-a luat la randul lui din alta parte. In acest circuit, la un moment dat, pot aparea facturi fictive. Cum este imposibil sa verifici traseul unui bun de la furnizorul X pana la furnizorul Y sau Z, decontarea TVA poate fi anulata cu usurinta doar in baza unor suspiciuni.
CJUE, insa, vine cu o decizie importanta pentru contribuabili.
Curtea Europeana de Justitie dispune: "Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata coroborata cu principiile neutralitatii fiscale, efectivitatii si proportionalitatii trebuie interpretata in sensul ca se opune unei practici nationale prin care administratia fiscala refuza unei persoane impozabile dreptul de a deduce taxa pe valoarea adaugata achitata pentru achizitii de bunuri care iau fost livrate pentru motivul ca facturile aferente acestor achizitii nu sunt credibile, din moment ce, in primul rand, fabricarea bunurilor respective si livrarea lor nu au putut fi efectuate de emitentul acestor facturi, in lipsa resurselor materiale si umane necesare, iar bunurile mentionate au fost, asadar, achizitionate in realitate de la o persoana neidentificata, in al doilea rand, normele nationale privind contabilitatea nu au fost respectate, in al treilea rand, lantul de livrari care a condus la achizitiile mentionate nu era justificat din punct de vedere economic si, in al patrulea rand, unele operatiuni anterioare care fac parte din acest lant de livrari au fost afectate de nereguli.
Pentru ca un astfel de refuz sa fie intemeiat, trebuie sa se stabileasca corespunzator cerintelor legale ca persoana impozabila a participat in mod activ la o frauda sau ca aceste operatiuni erau implicate intro frauda savarsita de emitentul facturilor sau de orice alt operator care a intervenit in amonte in lantul de livrari mentionat, aspect a carui verificare este de competenta instantei de trimitere".
Pe scurt, decizia spune ca
organele fiscale nu pot refuza dreptul de deducere a TVA pe motivul suspiciunii unei fraude, fara dovezi demonstrate in instanta.
Asadar, intelegem ca noua clauza Vikingo vine in sprijinul tuturor contribuabililor care pana acum au fost refuzati pentru decontarea TVA in baza art. 297, alin. (8) din Codul fiscal.
Informatiile acestea trebuie retinute si prezentate de fiecare data inspectorilor fiscali, intrucat astfel de noutati nu sunt cunoscute de toti reprezentantii organului.
Stim cu totii ca terenul fiscalitatii si contabilitatii este unul minat! De cele mai multe ori, legea nu ne lamureste deloc asupra deciziilor pe care trebuie sa le luam. O eroare si gata ne-am ales cel putin cu o amenda!
PortalContabilitate.ro, instrumentul nr. 1 Fiscal-Contabil si lider de peste 10 ani pe piata de informatii specializate din Romania va sta la dispozitie 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an.
PortalContabilitate.ro, serviciul online de consultanta fiscal-contabila, va ofera solutii CORECTE, COMPLETE si PERFECT LEGALE.
In cadrul
PortalContabilitate.ro puteti discuta cu: