Contractele pentru furnizarea de gaze vor trebuie renegociate si reincheiate pana la 1 iulie 2020, intrucat statul nu mai reglementeaza pretul. Piata va fi libera si consumatorii trebuie sa fie atenti!
Contractele pentru furnizarea de gaze clientilor casnici vor trebuie renegociate si reinchetate pana la data de 1 iulie 2020, avand in vedere faptul ca statul roman prin autoritatile sale nu mai reglementeaza pretul acestora. Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti si sa analizeze ofertele disponibile pentru a obtine cea mai buna varianta potrivita lor.
Conform informatiilor furnizate de ANRE printr-un comunicat de presa remis E-Juridic, clientii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face in prezent la preturi reglementate de ANRE trebuie sa identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor si sa incheie, pana la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential.
Noul contract de furnizare poate fi incheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licentiati de catre ANRE, care activeaza pe piata cu amanuntul de gaze naturale, prin una dintre urmatoarele modalitati:
ANRE pune la dispozitia tuturor celor interesati de verificare ofertelor privind furnizarea de gaze o aplicatie care poate fi de ajutor in gasirea celei mai bune variante. Ea poate fi accesata AICI.
Autoritatea reaminteste ca procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu si gratuit, acesta nu implica modificari de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de catre client.
Toti clientii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai si iunie, o oferta cu pretul propus de catre acesta pentru furnizarea gazelor naturale incepand cu data de 1 iulie 2020, data de la care nu se vor mai aplica preturile reglementate de ANRE.
Important! Dupa primirea ofertei de la furnizorul curent, clientul casnic trebuie sa o analizeze si sa vada daca aceasta este convenabila. Verificati preturile propuse si daca acestea sunt mai mari decat ceea ce primiti acum, precum si conditiile in care tariful poate creste.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Spre exemplu, doar in municipiul Bucuresti exista peste 50 de oferte disponibile de la furnizori multipli. Cel mai mic pret oferit la momentul redactarii acestui articol este de 69,68 lei/MWh pentru un consumator casnic racordat la un sistem de distributie si care are un consum anual mai mic sau egal cu 280 de MWh.
In situatia in care clientul casnic va fi inactiv si nu va incheia, pana la data liberalizarii, respectiv pana la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, prin oricare dintre modalitatile precizate mai sus, furnizorul actual ii va asigura furnizarea gazelor naturale in mod automat si dupa aceasta data, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor masuri privind furnizarea gazelor naturale la clientii casnici in perspectiva eliminarii preturilor reglementate.
Potrivit prevederilor Ordinului presedintelui ANRE nr. 27/2020, incepand cu data de 1 iulie 2020 si pana la data incheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clientii casnici inactivi se va face in baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale in vigoare, pe care clientul il are deja incheiat cu furnizorul actual, dar la pretul din oferta comunicata clientului, pe parcursul lunilor mai si iunie, de catre furnizorul actual.
Contractele pentru gaze vor trebui, in consecinta, analizate cu atentie, verificate, renegociate (daca este posibil) sau va trebui ales un alt furnizor mai convenabil fata de cel din prezent. Informarea este esentiala!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri