ANRE explica ce se intampla daca n-ati semnat inca un contract pentru furnizarea de gaze naturale si ce pasi trebuie sa urmati.
In situatia in care clientul casnic a fost inactiv si nu a incheiat, pana la data liberalizarii, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, furnizorul actual ii va asigura furnizarea gazelor naturale in mod automat si dupa aceasta data, incepand cu data de 1 iulie 2020 si pana la data incheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021, in baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale in vigoare, pe care clientul il are deja incheiat cu furnizorul actual, dar la pretul din oferta comunicata clientului, pe parcursul lunilor mai si iunie, de catre furnizorul actual.
In situatia in care acest pret este ajustabil, furnizorul are obligatia sa notifice clientului noul pret, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data modificarii si prin modalitatea de comunicare convenita cu acesta, intr-un mod transparent si usor de inteles, cu precizarea dreptului clientului de a denunta contractul, in cazul in care nu accepta acest pret.
CARE ESTE PROCEDURA PE CARE TREBUIE SA O PARCURGA FURNIZORUL INAINTE DE A MODIFICA PRETUL DE FURNIZARE?
Furnizorul de gaze naturale are obligatia sa notifice clientului final, in mod corespunzator si gratuit, orice intentie de modificare/completare a clauzelor contractuale si orice majorare a pretului practicat, precizand motivele, conditiile si amploarea acestei majorari, in mod direct si in timp util, dar nu mai tarziu de sfarsitul primei perioade normale de facturare care urmeaza intrarii in vigoare a majorarii, precum si sa informeze clientul final, in momentul notificarii, cu privire la dreptul de a denunta in mod gratuit contractul in cazul in care nu accepta noile conditii. Clientul final de gaze naturale are dreptul sa denunte, in mod gratuit, contractul de furnizare a gazelor naturale in situatia in care nu accepta modificarile/ completarile conditiilor/clauzelor contractuale, precum si majorarea pretului/tarifului, notificate de furnizor.
CUM STIU CARE ESTE OFERTA CEA MAI BUNA?
In vederea luarii unei decizii privind alegerea furnizorului de gaze naturale cu care doriti sa incheiati un nou contract, recomandam clientilor casnici sa analizeze atat oferta de pret, cat si conditiile asociate pretului de furnizare a gazelor naturale din oferta furnizorului, care pot fi diferite de la un furnizor la altul (termenul de plata al facturii, modalitatea de plata, frecventa emiterii facturii, modalitatea de transmitere a facturii, modalitatea de transmitere/preluare a indexului contorului, etc).
De asemenea, ANRE recomanda clientilor casnici sa analizeze cu mare atentie ofertele disponibile pe piata inainte de a lua o decizie finala, atat din punctul de vedere al pretului de furnizare, cat si al celorlalte conditii comerciale, clientul avand libertatea de a alege oferta care i se potriveste cel mai bine. Dupa identificarea celei mai avantajoase oferte, sa incheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential.
Important! Noul contract de furnizare poate fi incheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licentiati de catre ANRE, care activeaza pe piata cu amanuntul de gaze naturale, aceasta activitate nefiind limitata la o anumita zona geografica.
CE INFORMATII AR TREBUI SA SOLICIT UNUI POTENTIAL FURNIZOR, INAINTE DE INCHEIEREA UNUI CONTRACT DE FURNIZARE?
ANRE recomanda clientilor finali sa citeasca atent tot contractul. Conditiile contractuale trebuie sa fie echitabile, iar contractul nu trebuie sa creeze un dezechilibru intre drepturile si obligatiile clientilor finali si cele ale furnizorilor. O atentie deosebita trebuie acordata clauzelor referitoare la: