Contractul de comodat - aspecte generale
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului. Va recomandam 25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
La incheierea contractului, ambele parti trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de administrare. Comodantul este partea care transmite in folosinta temporara si gratuita celeilalte parti un bun determinat. Comodatar este partea care primeste in folosinta temporara si gratuita de la cealalta parte un bun determinat, cu obligatia de a-l restitui.
Contractul de comodat este un contract real, fiind necesare atat realizarea acordului de vointa cat si predarea (traditiunea) lucrului care formeaza obiectul contractului. Contractul de comodat este unilateral deoarece, din momentul incheierii lui, genereaza obligatii numai pentru comodatar, afara numai daca ulterior se nasc obligatii in sarcina comodantului, ca urmare a unui fapt accidental aparut datorita unei cauze extracontractuale(gestiune de afaceri, imbogatire fara justa cauza).
Totodata, contractul de comodat este un contract esentialmente gratuit (comodatarul nu este obligat sa plateasca contravaloarea uzurii bunului ca urmare a folosirii pentru destinatia stabilita, afara numai daca nu s-a convenit altfel prin contract - clauza care concretizeaza obligatia de restituire a bunului in starea in care a fost predat).
Prin efectul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar. Nu este necesar ca comodantul sa aiba calitatea de proprietar intrucat contractul nu este translativ de proprietate.
Comodatarul insa nu poate imprumuta unui tert bunul care face obiectul contractului de comodat, deoarece el detine lucrul exclusiv pentru folosinta proprie.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Comodantul trebuie sa restituie cheltuielile de conservare a bunului (cheltuielile cu caracter extraordinar, necesare si urgente). Daca mai multe persoane au luat impreuna cu imprumut acelasi autovehicul, ele sunt solidar obligate catre comodant. In situatia in care comodatarul se serveste de bunul imprumutat la o alta trebuinta ori pentru o perioada mai indelungata decat cea stabilita, acesta va raspunde pentru eventuala pierdere a acestuia, chiar si cand aceasta s-a produs din caz fortuit.
Pentru mai multe informatii la fel de utile despre contractul de comodat clic
AICI
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<