In ziua de 2 februarie 2012, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, Presedintele CSM, judecator Alina Nicoleta Ghica, vicepresedintele CSM, procuror Oana Andrea Schmidt-Haineala si membrii CSM: judecator Mona Maria Pivniceru, judecator Ana Cristina Labus, procuror Gratiana Isac, judecator Mircea Aron, judecator Alexandru Şerban, judecator Marius Badea Tudose si judecator Cristi Vasilica Danilet, s-au intalnit cu membri ai conducerilor unor asociatii profesionale ale magistratilor.
Din partea asociatiilor profesionale ale magistratilor au participat doamna judecator Viorica Costiniu, Presedintele de Onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, doamna judecator Natalia Roman, Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si domnul procuror Constantin Sima, Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.
La intalnire au mai participat domnul Gabriel Tanasescu, Secretar general al Ministerului Justitiei, doamna Gabriela Scutea, Procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Ioan Alexandru Chereji, procuror sef de sectie in cadrul PICCJ – SRUD, precum si alti reprezentanti ai Ministerului Justitiei.
In cadrul discutiilor a fost abordata o gama larga de probleme a caror solutionare preocupa corpul magistratilor si, deopotriva, forurile decizionale ale sistemului judiciar. Un loc central l-au avut aspectele referitoare la teme precum modul de aplicare a legii privind raspunderea magistratilor, necesitatea sporirii transparentei institutionale CSM in raport cu sistemul judiciar, responsabilitatea individuala a membrilor Consiliului, programul de normare a activitatii magistratilor, analiza resurselor umane si stadiul de pregatire a judecatorilor in perspectiva apropiatei intrari in vigoare a noilor coduri, criteriile de performanta in domeniul managementului instantelor, situatia creantelor datorate magistratilor in conditiile in care acestea risca sa afecteze bugetele instantelor si unitatilor de parchet, precum si alte subiecte de interes comun.
Dezbaterile au relevat participantilor necesitatea continuarii si aprofundarii dialogului, in vederea concentrarii eforturilor tuturor in directia cresterii eficientei si calitatii actului de justitie in intregul sistem judiciar romanesc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<