Pe site-ul CSM a fost postat un comunicat privind sustinerea de catre institutie a calendarului de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila la data de 1 iunie 2012.
In cadrul sedintei din 22 martie a.c., Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea conducerii CSM de a formula un punct de vedere privind data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Civila.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis cu majoritate de voturi ca intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila trebuie sa fie un obiectiv al tuturor factorilor responsabili, iar amanarea intrarii in vigoare nu face decat sa prelungeasca o situatie tranzitorie atipica si ineficienta pentru infaptuirea reformei.
Plenul CSM a apreciat ca Noul Cod civil trebuie sa fie insotit cat mai curand de intrarea in vigoare a procedurii civile conceputa in vederea aplicarii lui si nu exista nici un argument rezonabil impotriva. Pentru asigurarea resurselor umane necesare, Consiliul Superior al Magistraturii a facut demersurile si exista toate premisele realizarii acestui obiectiv.
Plenul Consiliului sustine ca necesara suplimentarea in anul 2012 a schemelor de personal la nivelul instantelor judecatoresti, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod civil, dar si din perspectiva intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, potrivit concluziilor studiilor de impact.
Instrumentul procedural de aplicare a noului Cod Civil va duce la imbunatatirea atat a calitatii actului de justitie, cat si a activitatii practicienilor.
Fata de argumentele mai sus expuse si in considerarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca, avizul acordat initial de Consiliul Superior al Magistraturii proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de Procedura Civila prin HCSM 540/18 august 2011, proiect in care se prevede ca data de intrare in vigoare a noului Cod de procedura Civila data de 1 iunie 2012, se impune a fi mentinut ca atare.
Plenul CSM s-a exprimat in sensul sustinerii intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila la data de 1 iunie 2012
In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicita sistemului judiciar si asociatiilor profesionale ale magistratilor o atitudine matura si o abordare constructiv-convergenta a problematicii, avand in vedere responsabilitatea pe care puterea judecatoreasca si reprezentantii acesteia o au fata de societate in primul rand.
Sursa: CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<