Pe site-ul CSM a fost postat un comunicat privind sustinerea de catre institutie a calendarului de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila la data de 1 iunie 2012.
In cadrul sedintei din 22 martie a.c., Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea conducerii CSM de a formula un punct de vedere privind data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Civila.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis cu majoritate de voturi ca intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila trebuie sa fie un obiectiv al tuturor factorilor responsabili, iar amanarea intrarii in vigoare nu face decat sa prelungeasca o situatie tranzitorie atipica si ineficienta pentru infaptuirea reformei.
Plenul CSM a apreciat ca Noul Cod civil trebuie sa fie insotit cat mai curand de intrarea in vigoare a procedurii civile conceputa in vederea aplicarii lui si nu exista nici un argument rezonabil impotriva. Pentru asigurarea resurselor umane necesare, Consiliul Superior al Magistraturii a facut demersurile si exista toate premisele realizarii acestui obiectiv.
Plenul Consiliului sustine ca necesara suplimentarea in anul 2012 a schemelor de personal la nivelul instantelor judecatoresti, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod civil, dar si din perspectiva intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, potrivit concluziilor studiilor de impact.
Instrumentul procedural de aplicare a noului Cod Civil va duce la imbunatatirea atat a calitatii actului de justitie, cat si a activitatii practicienilor.
Fata de argumentele mai sus expuse si in considerarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca, avizul acordat initial de Consiliul Superior al Magistraturii proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de Procedura Civila prin HCSM 540/18 august 2011, proiect in care se prevede ca data de intrare in vigoare a noului Cod de procedura Civila data de 1 iunie 2012, se impune a fi mentinut ca atare.
Plenul CSM s-a exprimat in sensul sustinerii intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila la data de 1 iunie 2012
In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicita sistemului judiciar si asociatiilor profesionale ale magistratilor o atitudine matura si o abordare constructiv-convergenta a problematicii, avand in vedere responsabilitatea pe care puterea judecatoreasca si reprezentantii acesteia o au fata de societate in primul rand.
Sursa: CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Se modifica ceva la fondul de handicap, incepand cu Ianuarie 2025? Exista o documentatie referitoare la fondul de handicap ce trebuie trimisa undeva pe langa fondul de handicap pe care il platim lunar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata care la data de 16.01.2023 indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare la data respectiva avea varsta de 62 ani. Prin cerere, solicita ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 65 ani cf. art. 56 4 CM. Pana la data prezentei au trecut aproape 2 ani. Intelegem din noua lege HG 181/2024 art. 19 alin. 2 ca nu va putea beneficia de ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 70 ani, dar poate beneficia de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<