Pe site-ul CSM a fost postat un comunicat privind sustinerea de catre institutie a calendarului de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila la data de 1 iunie 2012.
In cadrul sedintei din 22 martie a.c., Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea conducerii CSM de a formula un punct de vedere privind data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Civila.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis cu majoritate de voturi ca intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila trebuie sa fie un obiectiv al tuturor factorilor responsabili, iar amanarea intrarii in vigoare nu face decat sa prelungeasca o situatie tranzitorie atipica si ineficienta pentru infaptuirea reformei.
Plenul CSM a apreciat ca Noul Cod civil trebuie sa fie insotit cat mai curand de intrarea in vigoare a procedurii civile conceputa in vederea aplicarii lui si nu exista nici un argument rezonabil impotriva. Pentru asigurarea resurselor umane necesare, Consiliul Superior al Magistraturii a facut demersurile si exista toate premisele realizarii acestui obiectiv.
Plenul Consiliului sustine ca necesara suplimentarea in anul 2012 a schemelor de personal la nivelul instantelor judecatoresti, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod civil, dar si din perspectiva intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, potrivit concluziilor studiilor de impact.
Instrumentul procedural de aplicare a noului Cod Civil va duce la imbunatatirea atat a calitatii actului de justitie, cat si a activitatii practicienilor.
Fata de argumentele mai sus expuse si in considerarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca, avizul acordat initial de Consiliul Superior al Magistraturii proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de Procedura Civila prin HCSM 540/18 august 2011, proiect in care se prevede ca data de intrare in vigoare a noului Cod de procedura Civila data de 1 iunie 2012, se impune a fi mentinut ca atare.
Plenul CSM s-a exprimat in sensul sustinerii intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila la data de 1 iunie 2012
In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicita sistemului judiciar si asociatiilor profesionale ale magistratilor o atitudine matura si o abordare constructiv-convergenta a problematicii, avand in vedere responsabilitatea pe care puterea judecatoreasca si reprezentantii acesteia o au fata de societate in primul rand.
Sursa: CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<