Judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat astazi, in cadrul unei intalniri de lucru cu sapte judecatori din Italia, Spania si Germania, ca in Romania nu exista o problema reala privind coruptia din sistemul judiciar si ca deciziile gresite se iau poate din necunoasterea legii, dar de cele mai multe ori din cauza legislatiei proaste.
“Exista un procent de nemultumiri cu privire la modul in care functioneaza justitia. Iar perceptia generala este ca deciziile gresite sunt cauzate numai de coruptia din sistem. În realitate, in Romania, coruptia din sistemul judiciar nu este un fenomen, dar avem cateva cazuri de magistrati corupti. Actualul consiliu a declarat toleranta zero la coruptie, chiar saptamana viitoare vom avea discutii privind o strategie de integritate, ce urmareste preventia acestui gen de fapte,” a declarat Danilet.
Membru CSM le-a vorbit judecatorilor despre componenta si atributiile consiliului, despre inspectia judiciara, dar si despre problemele cu care se confrunta CSM si magistratii. Iar aici a enumerat numarul mare de dosare, practica neunitara, dar si frecventele atacuri, ale politicienilor si inculpatilor, in mass-media.
“Ceea ce putem noi sa facem este sa verificam daca alegatiile sunt sau nu justificate, iar la sfarsitul cercetarilor, CSM emite un comunicat de presa prin care anunta rezultatul lor. Atunci cand constatam ca se incalca prezumtia de nevinovatie sau sunt aduse injurii magistratilor, la tv sau radio, facem plangere la CNA”, a spus Danilet.
In cadrul discutiilor, judecatorii italieni au fost interesati de influenta pe care o au asociatiile magistratilor asupra deciziilor consiliului, iar cei spanioli au intrebat de beneficiile medicale de care au parte magistratii si au cerut informatii cu privire la optimizarea incarcaturii cu dosare a judecatorilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate initial, prenatal. Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<