Judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat astazi, in cadrul unei intalniri de lucru cu sapte judecatori din Italia, Spania si Germania, ca in Romania nu exista o problema reala privind coruptia din sistemul judiciar si ca deciziile gresite se iau poate din necunoasterea legii, dar de cele mai multe ori din cauza legislatiei proaste.
“Exista un procent de nemultumiri cu privire la modul in care functioneaza justitia. Iar perceptia generala este ca deciziile gresite sunt cauzate numai de coruptia din sistem. În realitate, in Romania, coruptia din sistemul judiciar nu este un fenomen, dar avem cateva cazuri de magistrati corupti. Actualul consiliu a declarat toleranta zero la coruptie, chiar saptamana viitoare vom avea discutii privind o strategie de integritate, ce urmareste preventia acestui gen de fapte,” a declarat Danilet.
Membru CSM le-a vorbit judecatorilor despre componenta si atributiile consiliului, despre inspectia judiciara, dar si despre problemele cu care se confrunta CSM si magistratii. Iar aici a enumerat numarul mare de dosare, practica neunitara, dar si frecventele atacuri, ale politicienilor si inculpatilor, in mass-media.
“Ceea ce putem noi sa facem este sa verificam daca alegatiile sunt sau nu justificate, iar la sfarsitul cercetarilor, CSM emite un comunicat de presa prin care anunta rezultatul lor. Atunci cand constatam ca se incalca prezumtia de nevinovatie sau sunt aduse injurii magistratilor, la tv sau radio, facem plangere la CNA”, a spus Danilet.
In cadrul discutiilor, judecatorii italieni au fost interesati de influenta pe care o au asociatiile magistratilor asupra deciziilor consiliului, iar cei spanioli au intrebat de beneficiile medicale de care au parte magistratii si au cerut informatii cu privire la optimizarea incarcaturii cu dosare a judecatorilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<