Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) il critica deschis pe ministrul Justitiei si arata ca acesta a ramas in zona politicianista.
Sectia pentru judecatori transmite ca a luat act de decizia Curtii Constitutionale prin care a fost admisa o sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a stabilit ca fiind neconstitutionala prevederea legislativa privind reducerea vechimii necesare pentru accederea in cadrul DNA si DIICOT de la 10 la 7 ani.
"Sectia pentru judecatori ia act de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei de astazi, 14 iulie 2021, care reprezinta o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz sustinut si prin memoriul Amicus curiae transmis instantei de contencios constitutional. Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de initiatorii legii, procedeu amplu contestat in alte perioade de catre aceiasi initiatori, printre care si ministrul actual al Justitiei. Solutia adoptata de Curtea Constitutionala a curmat intentia de a adanci noi inechitati in magistratura din perspectiva carierei profesionale", se arata in comunicatul CSM.
Membrii Sectiei pentru judecatori reafirma ca temeinica pregatire profesionala, specializarea reala si experienta profesionala dobandita in decursul carierei reprezinta garantii puternice apte sa preintampine erori si sa impiedice incalcari ale legii de catre autoritatile judiciare in privinta prezumtiei de nevinovatie, a dreptului la aparare, a libertatii individuale, a demnitatii umane, a vietii private.
De asemenea, judecatorii din CSM il acuza pe Stelian Ion ca a lansat atacuri la adresa magistratilor de la Instanta suprema si ca nu a iesit din iesit dintr-o "zona militanta, politicianista".
"Sectia pentru judecatori dezaproba, cu tarie, pozitiile publice recent exprimate de un inalt demnitar al statului roman, ministrul Justitiei - domnul Stelian Ion, concretizate in veritabile atacuri la adresa judecatorilor Instantei supreme din Romania, care, cu unanimitatea voturilor judecatorilor sai, a decis exercitarea unui drept constitutional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru transarea unei posibile neconformitati cu legea fundamentala a unui act normativ. Afirmatiile ministrului Justitiei vizand 'linii rosii', 'interese politice' si 'ideologii', atunci cand se refera la judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in contextul demersului lor, denota un antagonism manifest fata de o institutie esentiala a statului de drept - concept pe care, desi il clameaza, in realitate demonstreaza ca il submineaza constant.
Totodata, Sectia pentru judecatori constata ca demersurile si disponibilitatea pentru gasirea unui echilibru in functionarea autoritatii judecatoresti in interesul societatii s-au lovit, o data in plus, de incapacitatea ministrului de a iesi dintr-o zona militanta, politicianista, de adversitate fata de valorile afirmate chiar de el insusi, pozitie incompatibila cu ideea de consolidare a unei justitii independente", sustin judecatorii din CSM.