Sectia pentru procurori a CSM a aprobat cererea lui Augustin Lazar, asadar procurorul general al Romaniei se pensioneaza. Ultima decizie ii apartine presedintelui Iohannis.
UPDATE 13:36 - Presedintele Romaniei a semnat decretul de eliberare din functie, dupa cum se poate observa in imaginea de la finalul articolului. Augustin Lazar este, asadar, viitor pensionar. In doar 8 zile se va retrage din activitate.
”Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerii de eliberare din functie, prin pensionare, a domnului AUGUSTIN LAZAR, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, incepand cu data de 27.04.2019”, au transmis, joi, reprezentantii CSM.
Mandatul sau de procuror general se incheie in 27 aprilie.
Augustin Lazar a fost numit in functie de catre presedintele Klaus Iohannis in 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna.
In 24 octombrie 2018, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca declanseaza procedura privind revocarea sa din functie si ulterior a trimis presedintelui Klaus Iohannis o solicitare in acest sens. Seful statului a refuzat, insa, in repetate randuri sa dea curs cererii de revocare, afirmand ca este multumit de activitatea lui Augustin Lazar.
Augustin Lazar si-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general, el fiind insa respins, alaturi de ceilalti trei candidati inscrisi, iar procedura a fost reluata.
In ultima perioada, Augustin Lazar a fost acuzat ca ar fi refuzat eliberarea inainte de termen a mai multor detinuti politici incarcerati la Penitenciarul Aiud.
Procurorul general Augustin Lazar a declarat, insa, ca Institutii de presa i-au pus etichete de natura sa il decredibilizeze si a precizat ca nu este ofiter, subofter, colaborator al fostei Securitati sau al oricarui alt serviciu de informatii.
Intrebat daca isi va da demisia sau isi va retrage candidatura pentru un nou mandat, Lazar a spus: "Credeti ca ar fi in interesul societatii? Care este rolul Ministerului Public si rolul procurorului general? Nu este acela sa reprezinte interesele societatii? Eu ar trebui sa reprezint interesele politice ale celor care vor sa manevreze si sa exagereze in felul acesta? Nu ar fi in interesul societatii si de asemenea eu m-am inscris la aceasta procedura nu sa ma retrag, ci stiind ca am pornit niste proiecte esentiale pentru Ministerul Public si am facut niste realizari pe care nu le-au facut altii inainte. N-ar fi bine ca aceste realizari sa continue? N-ar fi bine ca proiectele, inclusiv rezolvarea marilor dosare si aflarea adevarului, sa fie scos la suprafata?".
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Pensia lunara a lui Augustin Lazar va fi de aproximativ 22.000 de lei/luna, intrucat legea in vigoare aplicabila in cazul sau prevede ca pensia va fi 80% din venitul obtinut in ultima luna de activitate. Pe langa acesti bani, Lazar mai incaseaza 300.000 de lei anual pentru activitatea desfasurata la CCR. Asadar, magistratul va primi lunar aproximativ 47.000 de lei.
In anul 2018 procurorul general Augustin lazar a avut urmatoarele venituri declarate care insumeaza 404.152 lei:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri