Asa cum am stabilit in trecut, nu poti invoca necunoasterea legii. Stiai, insa, ca poti raspunde penal ca functionar public, chiar daca esti angajat in mediul privat, la o firma finantata integral din fonduri non-publice?
In urma cu 7 ani,
legea penala actualizata stabilea ca functionar public este persoana care exercita un serviciu de interes public sau a fost investita de autoritati publice sau se supune controlului cu privire la indeplinirea unui serviciu public. Actul, aflat in vigoare si astazi, pedepseste savarsirea unor infractiuni de catre sau in legatura cu asa-numiti "functionari privati", adica persoanele care exercita o insarcinare in serviciul unei persoane fizice "functionar public asimilat" ori in cadrul oricarei persoane juridice.
Merita retinut faptul ca persoana fizica cu un contract de munca in mediul privat poate presta servicii de interes public. Legea ar trebui sa categoriseasca acest tip de angajat drept functionar privat, dar in ochii legii penale aceasta este, in multe situatii, functionar public asimilat, desi angajatorul nu primeste niciun leu de la bugetul de stat. Aici intra categorii profesionale precum: medici, asistenti medicali, psihologi, practicanti de medicina alternativa care functioneaza in cadrul unor unitati spitalicesti private nefinantate din fonduri publice, persoane fizice care sunt supuse controlului sau supravegherii unei autoritati publice.
Suplimentar, acestora li se adauga angajatii companiilor asupra carora se efectueaza control sau supraveghere din partea unor autoritati publice. Drept urmare, aici poate intra si personalul din institutii de credit, IFN-uri, institutii de plata sau chiar si companii cripto. Totodata, societatile de asigurare, furnizorii de servicii de investitii sau de administrare a acestora, societati care presteaza servicii de utilitate publica pot avea angajati care vor fi categorisiti functionari publici in ochii instantei.
Avand in vedere lacunele legislative din tara noastra si dezinteresul generalizat pentru cauzele particulare, este important sa retineti ca practica judiciara poate fi diferita de la instanta la instanta. Asadar, individualizarea joaca un rol urias in stabilirea unei pedepse corespunzatoare.