Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!

Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Procedura pentru evaluarea functionarilor publici ar putea fi schimbata printr-o propunere legislativa depusa recent la Senat. Initiatorii proiectului sustin ca actualul sistem nu este eficient si nu verifica in mod adecvat daca functionarii cunosc actualizarile legislative necesare pentru atributiile din fisa postului.

In expunerea de motive a proiectului legislativ, initiatorii arata ca in contextul evolutiei legislative atat pe plan national, cat si pe plan european, apare ca evidenta exigenta unei bune cunoasteri de catre toti functionarii publici a acelor norme care reglementeaza activitatile pe care acestia le realizeaza, conform atributiilor stabilite prin fisa postului.

"O buna cunoastere teoretica, legislativa este conditia esentiala a performantei individuale si a realizarii criteriilor si obiectivelor stabilite functionarului public. Asadar, se evidentiaza necesitatea ca procesul de evaluare a performantelor individuale ale functionarilor publici sa integreze, atat procedural cat si substantial, evaluarea acestor cunostinte teoretice, intr-un mecanism apt a reliefa performantele sau dimpotriva deficientele cunoasterii normelor legale incidente in activitatea lor de catre functionarii publici sia permite valorizarea efectiva a acestei componente esentiale pentru performanta institutionala in sfera publica", sustin initiatorii proiectului de lege.

In acest sens, initiatorii propun modificarea Codului administrativ (OUG nr. 57/2019), astfel incat evaluarea functionarilor publici sa includa si un test scris. Testul ar urma sa verifice daca acestia cunosc legile si regulamentele actualizate necesare pentru atributiile din fisa postului.

LEGE pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ

Articol unic.- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.555 din 5 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 485, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Procesul de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici de executie si a functionarilor publici de conducere reprezinta aprecicrea obiectiva a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a cdror indeplinire este ceruta conform fisei postului si a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici, prin compararea gradului si a modului de indeplinire a obiectivelor individuale si a criteriilor de performanta stabilite cu rezultatele obtinute in mod efectiv de catre functionarul public.”

2. La articolul 485 alineatul (3), dupa litera b) se introduce o noua litera, lit.c), cu urmatorul cuprins:
c) evaluarea, prin verificarea, in scris, a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public.”

3. La anexa nr.6 articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art.2.- (1) Evaluarea prevazuta la art.398 din prezentul cod se realizeaza anual, in scopul aprecierii cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative ce reglementeaza activititile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public si a performantelor obtinute, prin raportarea rezultatelor obtinute in mod efectiv si a criteriilor de performanta la obiectivele stabilite.

4. La anexa nr.6 articolul 3, dupa litera d) a alineatului (1) se introduce o noua litera lit.e), cu urmatorul cuprins:
e) documentul privind verificarea, in scris, a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului inaltului functionar public.”

5. La anexa nr. 6 articolul 3, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins:
(3) Competenta privind evaluarea prevazuta la alin.(1) apartine persoanelor prevazute la alin.(1) lit.b si poate fi delegata in conditiile alin.(2).”

6. La anexa nr.6, dupa articolul 4 se introduce un nou articol art.4', cu urmatorul cuprins:
Art.4'.- Evaluarea cunostintelor teoretice actualizate prevazuta la art.2 alin.(1) din prezenta anexa se consemneaza intr-un document scris si semnat de inaltul functionar public si de persoana competent conform art.3 alin.(3) din prezenta anexa precum si, atunci cand este cazul, de functionarul public delegat conform prezentului articol, document prin care inaltul functionar public raspunde la un numar de intrebari stabilite de persoana competenta conform art.3 alin.(3) din prezenta anexa. Verificarea are loc la sediul autoritatii sau institutiei publice, se desfasoara in prezenta persoanei competente a stabili intrebarile sau a unui functionar public, anume delegat de persoana competenta pentru a asista pe durata desfasurarii procedurii. Inaltului functionar public i se va prezenta documentul continand intrebarile la care va raspunde in scris si timpul alocat pentru a raspunde. Documentul prevazut de art.3 alin.(1) lit.e) din prezenta anexa se constituie din documentul mentionat anterior precum si cel care contine raspunsurile inaltului functionar public, fiecare pagina urmand a purta semnaturile stabilite conform prezentului articol.

7. La anexa nr. 6 articolul 5, dupa litera c) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit.d), cu urmatorul cuprins:
d) analizarea documentului prevazut la art.3 alin.(1) lite) din prezenta anexa de care fiecare membru al comisiei de evaluare, fiecare raspuns urmand a fi evaluat cu note de la 1 la 5 si fiind acordata cate o nota finala de catre fiecare membru al comisiei de evaluare stabilita ca medie aritmetica a notelor pentru raspunsul la fiecare intrebare.

8. La anexa nr.6 articolul 5, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin.(4'), cu urmatorul cuprins:
(4') Nota acordata pentru verificarea cunostintelor teoretice actualizate reprezinta media aritmetica a notelor acordate conform alin.(1) lit.d).”

9. La anexa nr.6 articolul 5, alineatele (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(5) Nota finala a evaluarii performantelor profesionale individuale este media aritmetica a notelor prevazute la alin.(3), (4) si (4').
(6) Semnificatia notelor prevazute la alin.(1) lit.b), c) si d) este urmatoarea: nota 1 - nivel minim si nota 5 - nivel maxim.

10. La anexa nr.6 articolul 8, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:
(2) Obtinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public atrage acordarea calificativului nesatisfacator.

11. La anexa nr.6 articolul 11, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici de executie si conducere reprezinta aprecierea obiectiva a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative ce reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public, precum si a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici, prin compararea gradului si modului de indeplinire a obiectivelor individuale si a criteriilor de performanta stabilite cu rezultatele obtinute in mod efectiv de catre functionarul public pe parcursul unui an calendaristic, si urmareste:

12. La anexa nr.6 articolul 17, litera a) a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) verificarea, in scris, a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruté conform figei postului functionarului public;”

13. La anexa nr.6 articolul 17, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(2'), cu urmatorul cuprins:
(2') Verificarea cunostintelor teoretice actualizate, prevazuta la art.17 alin.(1) lit.a) din prezenta anexa, se consemneaza intr-un document scris si semnat de functionarul public si de evaluator, document prin care functionarul public raspunde la un numar de intrebari stabilite de evaluator. Verificarea are loc la sediul autoritatii sau institutiei publice si se desfasoara in prezenta evaluatorului. Functionarului public i se va prezenta documentul continand intrebarile la care va raspunde in scris si timpul alocat pentru a raspunde. Acest document va face corp comun cu acela care contine raspunsurile functionarului public, fiecare pagina urmand a purta semnaturile stabilite conform prezentului articol.”

14. La anexa nr.6 articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) In aplicarea art.485 alin.(3) din prezentul cod, pentru fiecare dintre elementele prevazute la lit.a), b) sic), evaluatorul acorda note de la 1 la 5. Nota 1 reprezinta nivelul minim de atingere a fiecaruia dintre obiectivele individuale in raport cu indicatorii de performanta si, respectiv, nivelul minim apreciat de indeplinire a fiecdruia dintre criteriile de performanta, iar nota 5 reprezinta nivelul maxim.

15. La anexa nr.6 articolul 18, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(3'), cu urmatorul cuprins:
(3') Nota finala acordata pentru elementul prevazut la art.485 alin.(3) lit.c) din prezentul cod reprezinta media aritmetica a notelor acordate pentru raspunsul la fiecare intrebare. Evaluatorul va nota cu note de la 1 la 5 raspunsul la fiecare intrebare al functionarului public evaluat.

16. La anexa nr.6 articolul 18, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Punctajul final al evaluarii performantelor profesionale individuale este media aritmetica a notelor obtinute pentru obiectivele individuale si criteriile de performanta, precum gi pentru verificarea cunostintelor teoretice actualizate, potrivit alin.(2), (3) si (3').

17. La anexa or.6 articolul 18, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin.(7), cu urmatorul cuprins:
(7) Obtinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a cdror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public atrage acordarea calificativului nesatisfacator.

18. La anexa nr. 6 articolul 24, dupa litera d) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit.e), cu urmatorul cuprins:
e) verificarii, in scris, a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a cdror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public debutant.

19. La anexa nr. 6 articolul 26, dupa litera b) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit.b'), cu urmatorul cuprins:
b') procedeaza la verificarea, in scris, a cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public;

20. La anexa nr. 6 articolul 26, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(2'), cu urmatorul cuprins:
(2') Verificarea cunostintelor teoretice actualizate, prevazuta la alin.(1) lit.b'), se consemneaza intr-un document scris si semnat de functionarul public debutant si de evaluator, document prin care functionarul public debutant raspunde la un numar de intrebari stabilite de evaluator. Verificarea are loc la sediul autoritatii sau institutiei publice si se desfasoar4 in prezenta evaluatorului. Functionarului public debutant i se va prezenta documentul continand intrebarile la care va raspunde in scris si timpul alocat pentru a raspunde. Acest document va face corp comun cu acela care contine raspunsurile functionarului public debutant, fiecare pagina urmand a purta semnaturile stabilite conform prezentului articol. Evaluatorul va realiza notarea raspunsului la fiecare intrebare cu o nota de la 1 la 5, 1 fiind nota cea mai mica iar nota 5 fiind cea mai mare, nota finald fiind stabilita ca medie aritmetica a notelor acordate pentru raspunsul la fiecare intrebare.

21. La anexa nr.6 articolul 26, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Calificativul de evaluare se acorda in functie de nota finald obtinuta care se stabileste ca medie aritmetica a notei finale prevazute de alin.(2), acordata pentru notarea criteriilor de evaluare prevazute la art.29 lit.c) din prezenta anexa si a notei si a notei finale prevazuta de alin.(2'), acordata pentru verificarea cunostintelor teoretice actualizate, dupa cum urmeaza: intre 1,00 - 3,00 se acorda calificativul "necorespunzator", iar intre 3,01 - 5,00 se acorda calificativul "corespunzator".

22. La anexa nr. 6 articolul 26, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin.(4'), cu urmatorul cuprins:
(4') Obtinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunostintelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementeaza activitatile a caror indeplinire este ceruta conform fisei postului functionarului public debutant atrage acordarea calificativului nesatisfacator.

Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, modificarile vor fi publicate in Monitorul Oficial.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016