Ref.: Cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 16 iulie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.
Va transmitem textul integral al cererii:
____________________
Bucuresti, 16 iulie 2013
Domnului George-Crin-Laurentiu Antonescu
Presedintele Senatului
In temeiul dispozitiilor Art. 77 Alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata,
formulez urmatoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.
Motivele cererii sunt urmatoarele:
Legea aproba Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 26/2013 prin care se modifica si se completeaza Ordonanta Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C..
La Art. I pct. 3 din Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 26/2013 se stabileste ca personalul Inspectoratului de Stat in Constructii – I.S.C. are calitatea de functionar public, cu exceptia personalului care exercita activitati de secretariat, administrative, de protocol si de deservire. Totodata, prin Art. III al ordonantei mentionate se prevede ca transformarea posturilor personalului contractual incadrat in structura organizatorica a Inspectoratului de Stat in Constructii in functii publice se face in conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Potrivit acestei legi-cadru privind Statutul functionarilor publici, ocuparea functiilor publice se face numai prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalitati prevazute expres de aceasta lege, insa in urma promovarii unui concurs sau examen, dupa caz. Legea nr. 188/1999 face mentiune despre transformarea posturilor functiei publice doar in cazul promovarii functionarului public (Art. 64 Alin.2) si in cazul in care se solicita transformarea unei functii publice vacante intr-o functie publica cu o alta denumire sau intr-o functie publica de nivel inferior ori superior (Art. 107 Alin. 2 lit. b).
In acest context, transformarea posturilor personalului contractual dintr-o institutie publica in functii publice nu este o modalitate prevazuta in Legea-cadru privind Statutul functionarilor publici intrucat aceasta stabileste expres si limitativ modalitatile de recrutare si numire in functie a functionarilor publici.
In concluzie, reglementarea impusa de Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 26/2013 nu prevede nicio conditie cu privire la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, dupa caz, pentru personalul contractual incadrat la ISC, atunci cand acesta isi schimba statutul in functionari publici. Solicitam ca actul normativ transmis spre promulgare sa prevada expres trimiterea la regulile prevazute pentru ocuparea si numirea functionarilor publici asa cum sunt ele consacrate prin Legea nr. 188/1999.
Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C in sensul celor mai-sus mentionate.
TRAIAN BASESCU
PRESEDINTELE ROMANIEI
Sursa Presidency.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<