Ref.: Cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 16 iulie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.
Va transmitem textul integral al cererii:
____________________
Bucuresti, 16 iulie 2013
Domnului George-Crin-Laurentiu Antonescu
Presedintele Senatului
In temeiul dispozitiilor Art. 77 Alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata,
formulez urmatoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.
Motivele cererii sunt urmatoarele:
Legea aproba Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 26/2013 prin care se modifica si se completeaza Ordonanta Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C..
La Art. I pct. 3 din Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 26/2013 se stabileste ca personalul Inspectoratului de Stat in Constructii – I.S.C. are calitatea de functionar public, cu exceptia personalului care exercita activitati de secretariat, administrative, de protocol si de deservire. Totodata, prin Art. III al ordonantei mentionate se prevede ca transformarea posturilor personalului contractual incadrat in structura organizatorica a Inspectoratului de Stat in Constructii in functii publice se face in conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Potrivit acestei legi-cadru privind Statutul functionarilor publici, ocuparea functiilor publice se face numai prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalitati prevazute expres de aceasta lege, insa in urma promovarii unui concurs sau examen, dupa caz. Legea nr. 188/1999 face mentiune despre transformarea posturilor functiei publice doar in cazul promovarii functionarului public (Art. 64 Alin.2) si in cazul in care se solicita transformarea unei functii publice vacante intr-o functie publica cu o alta denumire sau intr-o functie publica de nivel inferior ori superior (Art. 107 Alin. 2 lit. b).
In acest context, transformarea posturilor personalului contractual dintr-o institutie publica in functii publice nu este o modalitate prevazuta in Legea-cadru privind Statutul functionarilor publici intrucat aceasta stabileste expres si limitativ modalitatile de recrutare si numire in functie a functionarilor publici.
In concluzie, reglementarea impusa de Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 26/2013 nu prevede nicio conditie cu privire la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, dupa caz, pentru personalul contractual incadrat la ISC, atunci cand acesta isi schimba statutul in functionari publici. Solicitam ca actul normativ transmis spre promulgare sa prevada expres trimiterea la regulile prevazute pentru ocuparea si numirea functionarilor publici asa cum sunt ele consacrate prin Legea nr. 188/1999.
Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C in sensul celor mai-sus mentionate.
TRAIAN BASESCU
PRESEDINTELE ROMANIEI
Sursa Presidency.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<