Parchetele pot cere anularea partiala sau totala a actelor false sau obtinute ilegal, ca urmare a unei hotarari a instantei supreme din 17 ianuarie 2011, precedentul fiind creat luni, odata cu cazul in care magistratii cer anularea permisului de conducere al lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
Procurorul poate cere in instanta desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat, atunci cand actiunea penala s-a stins, printr-o solutie de netrimitere in judecata, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie admitand, in 17 ianuarie 2011, un recurs in interesul legii promovat de procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi.
In urma deciziei ICCJ, Parchetul Tribunalului Olt a solicitat instantei sa anuleze permisul de conducere al lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, care ar fi fost obtinut fraudulos in anul 1990. Anghel nu poate fi cercetat pentru dare de mita, intrucat fapta s-a prescris.
In urma solutiei de neincepere a urmaririi penale a lui Bercea, ramasa definitiva, procurorii au putut cere anularea permisului auto, demersul constituind precedentul in aceste gen de cauze, in baza deciziei ICCJ din luna ianuarie 2011.
In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 45 alin. (1) teza finala din Codul de procedura civila raportat la dispozitiile art. 245 alin. (1) lit. c1) din Codul de procedura penala, asupra legitimarii procesuale active a procurorului de a formula actiunea civila pentru desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata“, a sustinut procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, in recursul in interesul legii, judecat, in 17 ianuarie 2011, de catre Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
In urma deliberarilor, Sectiile Unite ale ICCJ a decis admiterea recursului in interesul legii, in sensul ca actiunii procurorului nu i se impun limitarile stabilite de dispozitiile articolul 45, alineatul (1), teza intai din Codul de procedura civila, Ministerul Public avand legitimitate procesuala, pentru a declansa actiuni civile privind desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat, atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata.
Anterior deciziei ICCJ, alte instante au considerat ca procurorul nu are legitimare procesuala activa in formularea acestor actiuni.
Ministerul Public a sustinut interventia legislativa, fiind justificata prin interesul social general, de inlaturare, totala sau partiala, din circuitul juridic a inscrisurilor falsificate rezultate prin savarsirea unor fapte prevazute de legea penala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<