Parchetele pot cere anularea partiala sau totala a actelor false sau obtinute ilegal, ca urmare a unei hotarari a instantei supreme din 17 ianuarie 2011, precedentul fiind creat luni, odata cu cazul in care magistratii cer anularea permisului de conducere al lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
Procurorul poate cere in instanta desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat, atunci cand actiunea penala s-a stins, printr-o solutie de netrimitere in judecata, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie admitand, in 17 ianuarie 2011, un recurs in interesul legii promovat de procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi.
In urma deciziei ICCJ, Parchetul Tribunalului Olt a solicitat instantei sa anuleze permisul de conducere al lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, care ar fi fost obtinut fraudulos in anul 1990. Anghel nu poate fi cercetat pentru dare de mita, intrucat fapta s-a prescris.
In urma solutiei de neincepere a urmaririi penale a lui Bercea, ramasa definitiva, procurorii au putut cere anularea permisului auto, demersul constituind precedentul in aceste gen de cauze, in baza deciziei ICCJ din luna ianuarie 2011.
In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 45 alin. (1) teza finala din Codul de procedura civila raportat la dispozitiile art. 245 alin. (1) lit. c1) din Codul de procedura penala, asupra legitimarii procesuale active a procurorului de a formula actiunea civila pentru desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata“, a sustinut procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, in recursul in interesul legii, judecat, in 17 ianuarie 2011, de catre Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
In urma deliberarilor, Sectiile Unite ale ICCJ a decis admiterea recursului in interesul legii, in sensul ca actiunii procurorului nu i se impun limitarile stabilite de dispozitiile articolul 45, alineatul (1), teza intai din Codul de procedura civila, Ministerul Public avand legitimitate procesuala, pentru a declansa actiuni civile privind desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat, atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata.
Anterior deciziei ICCJ, alte instante au considerat ca procurorul nu are legitimare procesuala activa in formularea acestor actiuni.
Ministerul Public a sustinut interventia legislativa, fiind justificata prin interesul social general, de inlaturare, totala sau partiala, din circuitul juridic a inscrisurilor falsificate rezultate prin savarsirea unor fapte prevazute de legea penala.