Economiile sunt afectate de inflatie pentru ca valoarea banilor scade in timp si, din acest motiv, majoritatea romanilor cauta sa adopte modalitatile potrivite pentru a-si proteja sumele agonisite. Daca ai reusit pana in prezent sa acumulezi niste economii si iti doresti sa iti protejezi banii de inflatie si devalorizare, descopera in cele ce urmeaza 3 metode eficiente pentru a face acest lucru:
Deschide un depozit la termen
Deschiderea unui depozit online reprezinta una dintre cele mai usoare si sigure modalitati de a-ti proteja economiile de inflatie si devalorizarea banilor. Daca detii niste economii pe care vrei sa le pastrezi si, de ce nu, sa le inmultesti pentru zile negre, tot ce trebuie sa faci este sa iti deschizi un depozit bancar si sa depui economiile acolo. In functie de perioada pe care o alegi pentru constituirea depozitului si de suma de bani depusa, institutia bancara la care apelezi iti plateste o anumita dobanda de care te poti bucura la data scadenta a depozitului. Daca ai nevoie sa retragi banii inainte de data scadenta, in functie de institutia bancara la care apelezi, poti sa primesti o dobanda la vedere in valoare de 1% pentru intreaga perioada in care depozitul a fost activ.
Pentru a face o alegere cat mai potrivita si pentru a beneficia de o dobanda cat mai mare, analizeaza ofertele de pe piata si alege ceea ce se potriveste. De exemplu, exista institutii financiare care ofera chiar si 10% dobanda anuala, iar pentru a estima suma de bani pe care o primesti, poti sa folosesti un
calculator pentru depozite TBI Bank.
Apeleaza la un cont de economii
Un cont de economii este asemanator unui depozit online, deoarece ambele reprezinta instrumente eficiente de economisire si de protejare a banilor impotriva inflatiei. Cu toate acestea, exista cateva diferente intre cele doua. Un cont de economii nu are un termen scadent si iti ofera posibilitatea de a depune si de a retrage bani oricand. Pe de alta parte, depozitul online se constituie pe o anumita perioada de timp aleasa de tine si nu permite depunere ulterioara de bani, iar retragerea sumelor depuse se poate face fie la data scadenta si astfel beneficiezi de dobanda, fie inainte de termen, insa fara a mai beneficia de dobanda.
Cu toate acestea, in general, conturile de economii au dobanzi mai mici decat depozitele la termen, insa daca iti doresti sa beneficiezi de o mai mare libertate, un astfel de cont poate fi potrivit pentru tine.
In ambele situatii, atat deschiderea unui cont de economii, cat si constituirea unui depozit la termen se pot face online, fara a fi nevoie sa te prezinti la ghiseu. Indiferent daca alegi o institutie bancara la care ai deja un cont curent sau sa apelezi la o alta institutie financiara cu dobanzi mai avantajoase, acest proces este unul foarte usor si sigur.
Investeste
Sa faci o investitie inseamna sa treci, cu cel putin o parte din economiile tale, in tabara investitorilor. Poti sa faci asta fie prin intermediul fondurilor mutuale care investesc diversificat in actiuni ale companiilor care au libertatea de a profita de pe urma inflatiei si cresc preturile catre clientii finali, fie prin alocarea de timp pentru a investi activ la bursa de valori.
Fondurile de investitii nu sunt depozite, iar valoarea investitiilor pe care le faci nu este garantata. Aceasta poate creste sau poate sa scada in functie de evolutia pietei financiare. De asemenea, nu uita ca performantele anterioare ale unui fond de investitii nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare, astfel ca este indicat sa investesti inteligent.
Depozitele la termen, conturile de economii, dar si investitiile reprezinta modalitati eficiente care te pot ajuta sa iti protejezi economiile de inflatie. In functie de obiectivele tale si de nivelul de risc pe care ti-l asumi, poti obtine un profit de pe urma acestor economii, atat in ceea ce priveste depozitul la termen si contul de economii, cat si in ceea ce priveste investitiile.
sursa foto: freepik.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.