Diurna reprezinta un drept important acordat salariatilor in anumite conditii de munca. Fie ca vorbim despre deplasari in interes de serviciu, delegatii sau detasari, diurna are rolul de a acoperi cheltuielile suplimentare generate de aceste situatii.
In practica, diurna este intalnita in mediul privat si public. Cunoasterea corecta a reglementarilor privind acordarea diurnei este importanta atat pentru angajatori, cat si pentru salariati, pentru a evita situatiile de neplata sau de calcul eronat a drepturilor salariale.
Diurna reprezinta o suma de bani acordata angajatilor care se deplaseaza in interes de serviciu, fie in tara (diurna interna), fie in strainatate (diurna externa). Aceasta are rolul de a acoperi cheltuielile zilnice generate de deplasare, precum masa, transportul local sau alte costuri personale. Justificarea lor prin documente nu este necesara.
Aceasta poate fi acordata in urmatoarele situatii reglementate de lege:
- Delegare - Cand un angajat este trimis temporar sa isi desfasoare activitatea intr-o alta localitate decat cea prevazuta in contractul de munca. Diurna se acorda pe toata durata delegarii.
- Detasare - Atunci cand angajatul este mutat pentru o perioada mai lunga in alt loc de munca, diferit de cel din contract.
- Misiuni externe sau deplasari internationale - Cand angajatul participa la intalniri, conferinte, instruiri sau activitati de lucru in afara Romaniei. In acest caz, diurna externa este acordata in valuta si respecta plafonul specific tarii respective.
Diurna interna reprezinta suma de bani acordata angajatilor care se deplaseaza in interes de serviciu pe teritoriul Romaniei, in afara localitatii in care isi desfasoara activitatea obisnuita. Aceasta se acorda doar pentru zilele efective de deplasare si nu este conditionata de prezentarea de bonuri sau facturi pentru cheltuieli.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
250 Modele Fise de Post
250 modele de fise de post redactate impecabil care elimina riscul oricaror nereguli
Oferta Speciala
valabila 48h
Plafonul maxim al diurnei interne este stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 714/2018 este de 57,5 lei. Angajatorul poate acorda minim 23 lei pe zi, dar suma poate fi de 2,5 ori mai mare. In cazul firmelor private, diurna interna poate fi acordata la un nivel mai mare, dar suma neimpozabila este limitata la de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice - 57,5 lei/zi (23 lei x 2,5) - suma neimpozabila.
Daca firma acorda o diurna mai mare decat plafonul legal de 57,5 lei/zi, diferenta se considera venit salarial si se impoziteaza cu toate contributiile salariale.
Calculul diurnei interne se face in functie de numarul efectiv de zile de deplasare, ora plecarii si a revenirii din delegatie si de conditiile prevazute in Codul Muncii si in legislatia fiscala.
Daca un angajat pleaca luni la ora 09:00 si revine miercuri la ora 18:00, are un total de 3 zile de delegatie. In acest sens:
Diurna acordata = 3 zile x 57,5 lei/zi = 172,5 lei (suma neimpozabila)
Diurna externa reprezinta suma de bani acordata angajatilor care efectueaza deplasari in interes de serviciu in afara Romaniei, adica in strainatate.
Diurna externa are scopul de a acoperi cheltuielile zilnice ale angajatului pe durata delegatiei externe precum mesele, transportul local, cheltuieli personale legate de deplasare, dar si eventuale cheltuieli suplimentare generate de conditiile specifice din strainatate.
Diurna externa se acorda in urmatoarele cazuri:
- deplasari externe in interes de serviciu (negocieri, conferinte, traininguri)
- participarea la targuri, expozitii sau evenimente internationale
- detasari externe
- misiuni diplomatice sau proiecte derulate in alte state
- vizite de lucru sau inspectii tehnice la parteneri externi
Valoarea diurnei externe difera in functie de tara in care are loc deplasarea. Plafonul legal este stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 518/1995, actualizata periodic. Astfel, diurna maxima este stabilita pentru fiecare tara in parte si are doua componente:
- diurna zilnica (suma fixa/zi) - neimpozabila in limita prevazuta de lege
- diurna suplimentara (peste plafon) - impozabila ca venit salarial
Diurna externa tine cont de:
- Se acorda diurna externa pentru fiecare zi completa de deplasare in strainatate
- Daca deplasarea este mai mica de 12 ore - nu se acorda diurna
- Daca deplasarea depaseste 12 ore - se acorda diurna integrala pentru acea zi
- Diurna se calculeaza de la momentul iesirii din tara (frontiera) pana la momentul revenirii
Daca un angajat se deplaseaza in Germania pentru 4 zile (plecare luni dimineata - revenire joi seara). Firma acorda diurna de 70 euro/zi. In acest sens:
Plafon neimpozabil = 35 euro/zi x 2,5 = 87,5 euro/zi
(Deci suma de 70 euro/zi acordata de firma este integral neimpozabila)
Total diurna acordata:
4 zile x 70 euro/zi = 280 euro - suma neimpozabila
Conform art. 7^1 din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, act normativ aplicabil (prin recomandare e drept) si entitatilor private, stabileste urmatoarele:
Art. 71.
(1) Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
(2) Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
(3) Conducerea ministerelor si celorlalte unitati trimitatoare este obligata sa ia masurile necesare ca deplasarea personalului sa aiba loc, pe cat posibil, fara intreruperea calatoriei.
In lipsa unor documente justificative cum sunt cele privind alimentarea autoturismului sau cazarea, taxe de autostrada sau de acces pe poduri, demonstrarea zilei si mai ales orei in care se trece frontiera de stat este intr-adevar dificil de realizat, dar conform legii 227/2015 privind Codul fiscal obligatia revine operatorului economic care solicita deduceri sau regimuri fiscale speciale.
Ca exemplu, presupunand ca adminsitratorul trece frontiera Romaniei la ora 5AM in data de 20.12 .2024, acesta fiind momentul de la care incepe sa curga calculul diurnei externe si revine in tara in data de 23.12.2024 cu trecerea frontierei la ora 6AM (calculat cu aproximatie dupa intervalele orare de la plecare).
Nr. zile diurna externa: 3 zile (din 20.12 ora 5AM pana in 23.12 ora 5AM) si 1 ora. Pentru ce depaseste ultimele 24 de ore (in exemplul meu pentru ultima ora) diurna se acorda la nivelul de 50% din diurna aferenta unui interval de 24 de ore.
Calculul diurnei se va efectua in baza unui decont de cheltuieli (pentru deplasari externe) cod 14-5-5, astfel cum rezulta din Anexa 2 la OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, pentru deplasari externe - Cod 14-5-5. Decontul de cheltuieli (pentru deplasari externe) si decontul de cheltuieli valutare (transporturi internationale) servesc ca:
- documente pentru decontarea cheltuielilor efectuate (in valuta si in lei), cu ocazia deplasarii in strainatate
- documente pentru stabilirea diferentelor de primit de la titularul de avans sau de achitat acestuia
- documente justificative de inregistrare in Registrul de casa (in valuta) si in contabilitate
Aceste deconturi se intocmesc de catre persoana care urmeaza a efectua deplasarea in vederea justificarii cheltuielilor efectuate pe intreaga durata a deplasarii.
In cazul in care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de Chitanta pentru operatiuni in valuta (cod 14-4-1/a) sau Dispozitie de incasare catre casierie (cod 14-4-4), dupa caz.
Pe de alta parte, diurna este un subiect important atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, fiind reglementata clar din punct de vedere fiscal si contabil. Pe langa valoarea diurnei si modul de calcul, exista si alte aspecte esentiale care trebuie cunoscute. Diurna se inregistreaza in contabilitate in functie de natura cheltuielilor:
In cazul diurnei neimpozabile, aceasta se inregistreaza ca cheltuiala de deplasare, iar in cazul diurnei care depaseste plafonul, diferenta care depaseste plafonul legal se inregistreaza la cheltuieli cu salariile. Este important ca fiecare suma acordata drept diurna sa fie justificata prin:
- Decizie de delegare/detasare
- Ordin de deplasare
- Decont de cheltuieli
- Documente justificative (bonuri, facturi, bilete transport etc.)
Diurna nu inlocuieste salariul de baza. Aceasta este un drept suplimentar acordat exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare.
Drepturile salariatilor:
- Sa primeasca diurna pentru fiecare zi de deplasare
- Sa beneficieze de cazare, transport si alte cheltuieli aferente delegarii, decontate separat
- Sa primeasca salariul de baza in continuare, chiar daca sunt in deplasare
Riscuri in cazul acordarii ilegale a diurnei
Acordarea diurnei fara respectarea prevederilor legale poate atrage consecinte importante pentru angajatori:
- Impunerea impozitelor si contributiilor sociale asupra intregii sume acordate ca diurna
- Amenzi din partea ANAF pentru nerespectarea legislatiei fiscale
- Reincadrarea sumelor acordate ca diurna in venituri salariale
- Riscul de a fi considerata munca disimulata (evitarea taxelor prin diurne „false”)
Ce trebuie sa faca angajatorii:
- Sa respecte plafonul legal pentru diurna interna si diurna externa
- Sa intocmeasca documentatia necesara pentru justificarea deplasarilor
- Sa declare corect diurna in contabilitate si in declaratiile fiscale