In fiecare an ne confruntam cu noutati care de multe ori ne iau prin surprindere si ne afecteaza activitatea. Iata, asadar, de ce am pregatit 60 de studii de caz privind legislatia aplicabila de la 1 ianuarie 2019. Iti vor fi utile si la indemana!
Modificarile de anvergura la capitolul legislatie in vigoare au insemnat un start activ de an nou pentru toti cei care au tangenta cu acest domeniu. Nu mare ne e mirarea atunci cand observam ca lucrurile noi vin peste noi ca o avalansa, apoi noi trebuie sa analizam fiecare fulg.
Cele mai importante patru modificari pe care trebuie sa le avem in vedere din cele 60:
1. Salariul minim brut pe tara
Conform Hotararea Guvernului nr. 937/2018 si art. 71 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, valoarea salariului minim difera in functie de nivelul de studii, vechimea in munca sau clasa CAEN in care activeaza unitatea angajatoare .
ATENTIONARE! Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. a) din Codul muncii).
2. Cuantum nou pentru diurna interna - Hotararea Guvernului nr. 714/2018
ATENTIONARE! Nerespectarea dispozitiilor legale duce la nedecontarea cheltuielilor, nedecontarea cheltuielilor duce la reconsiderarea veniturilor din diurna. Reconsiderarea veniturilor determina recalcularea impozitului si a contributiilor sociale si rectificarea declaratiilor. Munca suplimentara, timp risipit si bani pierduti!
3. Angajatii din constructii si Pilonul II de Pensii Private
Angajatii din constructii (doar cei care beneficiaza de scutire la plata impozitului pe venit si a contributiei la sanatate) nu vor mai contribui la Pilonul II de pensii – pensia administrata privat (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018).
ATENTIONARE! Aplicarea incorecta a dispozitiilor legale duce la reconsiderarea venitului, rectificarea declaratiilor, plata de majorari si penalitati de intarziere pentru neplata impozitului pe venit la timp. Din nou munca excesiva, batai de cap cu rectificarea declaratiilor si bani pierduti!
4. Facilitati la plata sanctiunilor contraventionale pentru angajatori
Inceputul de an 2019 aduce angajatorilor sanctionati contraventional facilitatea de a plati, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ.
ATENTIONARE! Agentul constatator are datoria de a mentiona aceasta posibilitate in procesul-verbal, eliminand termenul de 48 de ore pentru aceasta plata la jumatate, existent pana acum (Legea nr. 203/2018).
Desi legea a aparut inca din data de 25 iulie 2018 ea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019!
Descoperiti acum tipuri variate de situatii in care este necesara aplicarea acestor reglementari! ...vezi aici >>>
Economisiti timp, bani si energie in rezolvarea propriilor dvs. probleme! ...vezi aici >>>
Evitati litigii de munca initiate de angajatii nemutumiti de nerespectarea prevedrilor legale! ...vezi aici >>>
Prezentati-va corect la controlul ITM! Salvati bani! ...vezi aici >>>
Pentru rezolvarea rapida, cu usurinta si in deplina siguranta a tuturor problemelor generate de recentele acte normative intrate in vigoare, va oferim o culegere cu studii de caz rezolvate de catre specialisti, conform noilor reglementari:
- Va scuteste de batai de cap si nesiguranta la aplicarea legii
- Elimina posibilitatea greselilor de interpretarea a pasajelor de lege si a urmarilor lor: recalculari, intarzieri, penalizari, ba chiar si amenzi!
- Va simplifica si va eficientizeaza munca prin exemplele corecte de interpretare si aplicare a legii
- Va economiseste timpul, va scuteste de birocratie excesiva, elimina stresul indus de aplicarea unor noi reglementari!
Comandati acum exemplarul dvs.! Lucrarea, destinata tuturor tipurilor de contribuabili, este acum foarte solicitata. Da click AICI!

Grabiti-va! Lucrarea beneficiaza acum de REDUCERE SPECIALA de 25% cu ocazia lansarii!
...Click AICI pentru detalii suplimentare!
Aflati solutiile specialistilor pentru:
- stabilirea salariului minim in functie de codul COR si codul CAEN;
- conditii pentru a beneficia de scutire la impozit si contributii;
- care sunt domeniile pentru care sunt obligatorii dispozitiile OUG 114/2018 cu privire la majorarea salariului minim la 3.000 lei;
- cota de distributie a contributiei asiguratorii pentru munca;
- conditiile pentru acordarea scutirii de impozit pe venit, cota de contributie asiguratorie pentru munca;
- marirea salariului in functie de codul CAEN principal si/sau secundar;
- salariul minim pentru contractul cu timp partial;
- cumulul de functii la mai multi angajatori cu CIM cu timp partial;
- determinarea nivelului a 80% venituri din constructii;
- suspendarea contractul de munca in caz de invoire
- modul de calcul al contributiei la fondul pentru handicap;
- cutirea de impozit pe venit aplicabila veniturilor realizate in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028.
Obtine acum rezolvari rapide, profesioniste, in conformitate cu noile reglementari de legislatia muncii, intrate in vigoare la 01.01.2019!
...Click AICI pentru detalii suplimentare!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<