Magistratii romani sunt asteptati sa se inscrie pentru participarea la stagiile de pregatire programate pentru anul viitor. In acest sens, Institutul National al Magistraturii a lansat ieri Programul de schimb din cadrul Retelei Europene de Formare Judiciara (European Judicial Trening Network – EJTN) pentru anul viitor.
In cadrul programului vor fi organizate aproximativ 700 de stagii in cadrul instantelor de judecata si parchetelor din intreaga Europa, precum si schimburi de formatori, deschise participarii magistratilor si formatorilor din statele mentionate anterior. Statele participante la acest program sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Sloveni, Spania, Suedia si Marea Britanie. Detalii despre program, aici.
„Programul se bucura in fiecare an de un mare interes din partea magistratilor romani, fapt dovedit de numarul mare de inscrieri – de obicei primim peste 300 de aplicatii pentru acest program. Numarul de locuri de care va beneficia Romania in final in cadrul acestui program va depinde de inscrierile transmise de fiecare din statele membre si de modul in care EJTN va realiza alocarea locurilor disponibile”, a explicat Diana Mihaila, sef al Departamentului de formare continua al INM. Detalii despre numarul de locuri oferite si tarile gazda, aici.
Criterii de selectie si formulare de inscriere
Magistratii interesati de participare la programul pe anul viitor trebuie sa transmita, exclusiv in format electronic, pana la data e 2 decembrie, un Curriculum Vitae, o scrisoare de intentie in limba romana, formularul de inscriere in limba engleza sau franceza si un certificat de competenta lingvistica. Detalii despre procedura de inscriere, aici.
Printre criteriile de selectie se numara relevanta stagiului pentru activitatea magistratului si pentru INM, disponibilitatea de a coordona stagii ale magistratilor straini si neparticiparea la alte stagii ale INM sau EJTN in ultimii trei ani.
De acest program au beneficiat pana in prezent peste 220 de magistrati romani, iar la stagiile organizate in Romania au participat alti 250 de colegi din tarile reprezentate in EJTN. Programul este finantat de Comisie Europeana. Astfel, EJTN acorda o diurna cuprinsa intre 135 si 207 de euro pe zi, in functie de statul in care se desfasoara stagiul, 80% din suma este virata inainte de participare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<