O decizie privind constitutionalitatea Legii educatiei nationale va fi luata pe 18 noiembrie.
Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala "in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie".
De asemenea, Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este constitutionala "in masura in care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiectia de neconstitutionalitate, nu se refera la cazurile in care Legea fundamentala admite in mod expres cumulul de functii".
CCR a anuntat ca motivarea solutiilor pronuntate va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii legii, potrivit art.77 alin.(3) din Constitutie.
In ceea ce priveste Legea educatiei nationale, CCR a anuntat ca, din cauza faptului ca nu s-a obtinut majoritatea de voturi ceruta de lege pentru adoptarea deciziilor, a dispus repunerea pe rol a dosarului pentru data de 18 noiembrie 2009.
Legea salarizarii unice prevede un venit minim la stat de 705 lei
In forma actuala, legea prevede ca cel mai mic salariu la stat va fi de 705 lei, bani pe care ii va primi un muncitor necalificat. Diferenta intre cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat va fi de 1 la 12, iar cel mai mare venit il va avea seful statului. Ceva mai jos in grila apar presedintii celor doua camere parlamentare, premierul, sau sefii principalelor instante, dar si Procurorul general.
''Prin aplicarea legii nu se diminueaza venitul angajatilor din sistemul public. Incepand cu 1 ianuarie 2010 nici un angajat din sistemul public nu va mai avea un salariu mai mic de 705 lei'', a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Grilele de salarizare vor fi rediscutate, insa in cadrul unei comisii din care vor face parte reprezentantii ministerelor si sindicalistii. Comisia va fi constituita la 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.
Prin noua lege, sporurile nu vor reprezenta decat 30% din veniturile angajatilor de la stat. Potrivit proiectului de lege, salariul minim in sistemul bugetar va creste la 1.100 de lei, pana in 2015.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri