Bugetarii primesc lunar indemnizatia de hrana in 2019. Aceasta ne creeaza cateva probleme sensibile.
Incepand cu 1 ianuarie 2019, bugetarii (cu anumite exceptii) primesc lunar o indemnizatie de hrana in suma de 347 de lei impozabili, calculata ca a 12-a parte din echivalentul a doua salarii minime brute pe tara (2 x 2.080 de lei = 4.160 de lei).
Este o masura prevazuta la art. 18 alin. (1) din Legea salarizarii personalului platit din fonduri publice (Legea nr. 153 din 28 iunie 2017), o masura aparent clara, dar care in practica genereaza numeroase dificultati. Este vorba despre dificultati create atat de ambiguitatile din textul legii, cat si de faptul ca anumite situatii nu au fost anticipate de legiuitor.
Specialistii Rentrop & Straton au identificat 22 de asemenea dificultati si vi le ofera solutionate in mod profesionist in lucrarea:
`Totul despre indemnizatia de hrana pentru Institutiile Publice. Probleme si solutii`
Ce probleme apar, asadar, la acordarea indemnizatiei de hrana pentru bugetari? Si cum le rezolvati?
...Click AICI pentru a obtine raspunsurile specialistilor!
Aflati TOT din
aceasta noua lucrare a Grupului Rentrop & Straton, care rezolva impecabil situatii cu care sigur va veti confrunta in 2019.
Iata 9 dintre situatiile identificate ca fiind problematice:
- Problema 1 - "Indemnizatia de hrana intra in salariul brut lunar? Care sunt obligatiile catre stat privind indemnizatiile de hrana (CAS, CASS, impozit)?"
- Problema 2 - "Doresc sa stiu ce documente trebuie intocmite de compartimentul resurse umane pentru plata indemnizatiei de hrana conform art 18 din Legea 153/2017. Se poate face o dispozitie comuna cu acordarea indemnizatiei sau trebuie dispozitii individuale?"
- Problema 3 - "Un salariat cu jumatate de norma in ce cuantum va primi indemnizatia de hrana?"
- Problema 4 - "Pentru acordarea indemnizatiei de hrana in valoare de 347 lei/luna, trebuie intocmit un act aditional la contractul de munca si inregistrat in Revisal? Si daca da, in care sectiune a programului?"
- Problema 5 - "Se acorda indemnizatia de hrana pe perioada in care salariatii sunt in deplasare interna si externa? Am in vedere ca delegarea constituie timp efectiv lucrat, dar salariatii primesc pe perioada delegarii si indemnizatia de delegare in cuantum de 20 lei/zi la deplasari interne si o diurna de 35 euro/zi la deplasari externe)."
- Problema 6 - "O persoana cu contract individual de munca la primarie si la o scoala gimnaziala beneficiaza la ambele locuri de munca de norma de hrana? Dar asistentii personali angajati in cadrul primariei?"
- Problema 7 - "Care sunt modificarile legislative in 2019 privind norma de hrana pentru politistii locali?"
- Problema 8 - "Pentru zilele in care salariatul este in delegatie si primeste indemnizatie de delegare in valoare de 20 lei/zi, mai are dreptul si la indemnizatia de hrana pentru aceeasi perioada?"
- Problema 9 - "Angajatii unei institutii publice (serviciul de ambulanta judetean) au dreptul la indemnizatiile de hrana pe perioada delegarii in timpul programului de munca, pentru pregatire profesionala, dat fiind ca pe perioada delegarii le sunt suportate integral cazarea, masa si transportul? Li se poate plati si indemnizatia de hrana si masa in timpul delegarii?"
Lucrarea cuprinde 4 capitole, dupa cum urmeaza:
1. Reglementare
2. Explicatii privind indemnizatia de hrana
3. Probleme si solutii
4. Legislatie
...Click AICI pentru a obtine raspunsurile specialistilor!
Sunt incluse toate actele normative care au legatura cu indemnizatia de hrana:
- Legea-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 492 din 28 iunie 2017 (art. 18)
- OUG nr. 41 din 16 mai 2018 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 433 din 22 mai 2018
- OUG nr. 91 din 6 decembrie 2017 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 978 din 8 decembrie 2017
- OUG nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal - bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.116 din 29 decembrie 2018
- OUG nr. 10 din 19 februarie 2019 pentru stabilirea unor masuri privind finantarea investitiilor in turism si modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 149 din 25 februarie 2019
Legea nr. 153/2017 este prezentata in varianta integrala si include toate modificarile operate asupra ei in ultimii (aproape) 2 ani. In plus, sunt sintetizate perfect toate informatiile esentiale privind indemnizatia de hrana, exceptiile de la acordarea ei si cazurile speciale.
Dar nu uitati de piesa de rezistenta a acestei lucrari – cele 22 de spete practice, care rezolva situatii concrete aparute la acordarea indemnizatiei de hrana pentru angajatii din sectorul bugetar.
Ele sunt prezentate dupa o structura foarte usor de urmarit:
- expunerea problemei;
- expunerea solutiei, cu temeiuri legale excelent argumentate;
- atentionari asupra aspectelor sensibile, deloc evidente la prima vedere.
Sunt probleme intalnite in practica de colegi de-ai dvs., probleme care zugravesc (si limpezesc totdata) cu cea mai mare acuratete principalele neclaritati si ambiguitati ale Legii nr. 153/2017 privind acordarea indemnizatiei de hrana. Sunt probleme ale caror solutii TREBUIE sa le cunoasteti.
...Click AICI pentru a obtine raspunsurile specialistilor!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<