Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis ca masca de protectie nu mai este obligatorie in spatiile deschise din Constanta. Decizia, insa, nu este definitiva.
Conform Ordinului DSU nr. 4660427/2020 publicat in
Monitorul Oficial nr. 1257/2020, masca de protectie era obligatorie atat in spatii inchise, cat si in spatii deschise.
Institutia condusa de Raed Arafat si-a argumentat decizia prin prisma faptului ca incidenta cazurilor de imbolnavire cu virusul pandemic a trecut de 8,6 la 1.000 de locuitori.
In actul mentionat mai sus este prevazut faptul ca municipiul Constanta ramane in carantina zonala timp de 14 zile, incepand cu 18 decembrie 2020. In cadrul acestei limitari a calatoriilor a fost inclusa si obligativitatea purtarii mastii de protectie, dupa cum urmeaza:
- Art. 4
- (...
- pct. 11 - ocupanii unui autovehicul, dac nu sunt membri ai aceleiai familii, au obligaia de a purta masc de protecie, astfel încât s acopere nasul i gura;
- (...)
- pct. 15 - se instituie obligativitatea purtrii mtii de protecie, astfel încât s acopere nasul i gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spaii închise i deschise;
Un avocat din Constanta a atacat Ordinul DSU in instanta, iar
Curtea de Apel Bucuresti i-a dat dreptate.
"Admite excepia lipsei calitii procesuale pasive a pârâtului Comitetul Naional pentru Situaii de Urgen – Ministerul Afacerilor Interne.Respinge aciunea formulat împotriva pârâtului Comitetul Naional pentru Situaii de Urgen – Ministerul Afacerilor Interne, ca fiind formulat împotriva unei persoane fr calitate procesual pasiv. Admite excepia tardivitii cererii de chemare în judecat iniiale.Respinge cererea de chemare în judecat iniial, ca tardiv formulat.Admite cererea completatoare. Anuleaz parial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul efului Departamentului pentru Situaii de Urgen nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce privete instituirea obligativitii purtrii mtii de protecie în spaii deschise, în sensul înlturrii sintagmei „…i deschise”. Cu recurs în maxim dou zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureti – Secia a IX-a Contencios Administrativ i Fiscal.Pronunat în edin public azi 23.12.2020.", se precizeaza in hotararea instantei.
Eventuala pastrare a acestei decizii in apel va duce la anularea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatii deschise. Aceasta ar putea constitui un precedent de care sa se foloseasca si alte UAT-uri din Romania.
Pana la alte astfel de decizii ale instantelor, purtarea mtii de protecie, astfel încât s acopere nasul i gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani atât în spaiile închise cât i în cele deschise, la nivel national, indiferent de rata de infectare din localitatea respective.
Masca este importanta! Poarta masca!
Purtarea mtii este msura eficient pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19), la fel cum pstrarea unei distane de siguran de 1,5 metri fa de alte persoane i evitarea pe cât posibil a contactului cu suprafeele atinse în mod frecvent de alte persoane scade exponenial riscul îmbolnvirii.
Cu toate ca am avut mai multe cazuri in care mastile au fost raportate ca fiind neconforme, purtarea lor are un impact pozitiv in societate. Exemplul oferit de Japonia arata ca purtarea mastii de protectie scade considerabil riscul de transmitere a virusului pandemic SARS-CoV-2.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<