Facebook si-a creat propria "Curte Suprema" care actioneaza independent de deciziile pe care le ia automat sau in urma unei scurte analize reteaua de socializare. Noul organism corporativ a decis ca mai multe postari vor fi reactivate.
"Curtea Suprema" a Facebook este asa-numitul Consiliul de Supraveghere al retelei de socializare format din experti in drept si in drepturile omului. Acestia au avut o prima sesiune de test in care au analizat cinci postari eliminate prin filtrele automatizate care verifica si decid daca o anumita informatie poate sau nu sa ramana publicata pe pagina sau profilul cuiva.
Deciziile acestor experti care formeaza panelul independent mentionat mai sus au stabilit in patru din cinci cazuri ca reteaua de socializare n-a avut dreptate si a transmis republicarea continutului eliminat care, aparent, n-ar fi respectat politica de utilizare a Facebook.
Din echipa care a decis ca majoritatea postarilor trebuie reactivate face parte si fostul premier danez, Helle Thorning Schmidt.
"Noi credem, in urma unei analize cuprinzatoare, ca, in primul rand, acestea au fost cazuri destul de dificile, dar nu suntem deloc increzatori ca Facebook a luat decizia potrivita. Compania va trebui sa imbunatateasca considerabil procesul prin care elimina postari si trebuie sa le explice mai clar utilizatorilor de ce continutul publicat de ei este eliminat", a spus Schmidt.
Printre cele cinci cazuri analizate in premiera de panelul independent se numara o fotografie cu o femeie a carei sani sunt goi, iar o alta continea un discurs care incita discret la ura impotriva musulmanilor.
Grupul de experti a aratat, spre exemplu, ca postarea privind musulmanii trebuie reactivata intrucat aceasta nu incalca politica de utilizare a retelei de socializare, asa cum exista ea in acest moment. Cazul a fost preluat de la un utilizator din Myanmar.
In cazul femeii cu sanii goi panelul a decis ca Facebook a gresit pentru ca fotografia facea parte dintr-o campanie privind cancerul la san, o problema cu care sexul feminin se confrunta in numere tot mai mari.
Deciziile in cele cinci cazuri au fost publicate dupa doua luni de intalniri, discutii si consideratii individuale.
"Curtea Suprema" a Facebook are puterea de reactiva postari eliminate, insa rolul acestui grup de experti va fi din ce in ce mai important in cadrul companiei. Avand in vedere ca testul a fost un succes, de acum incolo vor trece la etapa urmatoare: se vor putea verifica si postari care raman online. Daca acest organism decide ca trebuie eliminate, atunci postarile respective nu vor mai fi active pe Facebook.
In urmatoarea etapa de discutii este inclus si cel mai celebru caz din ultima vreme: inchiderea contului presedintelui SUA, Donald Trump. Expertii vor trebui sa decida daca-i permit fostului lider american sa revina pe reteaua de socializare.
"Curtea Suprema" a Facebook are un buget de inceput de 130 de milioane de dolari.