Conducatorii comunei Gornet, localitate aflata acum in carantina, contesta masura aplicata de autoritatile nationale in instanta. Acestia chiar cer si despagubirii.
Unitatea Administrativ Teritoriala Gornet din judetul Prahova a atacat in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) de a introduce in carantina satul Gornet dupa ce 15 dintre cei peste 2000 de localnici au fost diagnosticati cu COVID-19.
Conform cererii de chemare in judecata, localitatea solicita anularea ordinului emis de Raed Arafat prin sare satul Gornet este introdus in carantina si cere instantei sa oblige DSU sa plateasca 500.000 de euro dane morale/daune interese, suma care ar urma sa fie impartita celor care au fost „prejudiciati” prin dispunerea masurii de carantina.
In documentul citat se motiveaza ca actul administrativ emis de DSU este unul „netemeinic” intrucat in satul Gornet, introdus in carantina, ar exista doar sase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, cate au declarat autoritatile locale atunci cand au votat propunerea de carantinare a localitatii. Mai mult, avocatul localitatii sustine, in cererea de chemare in judecata, ca DSP Prahova „nu a efectuat niciodata o ancheta epidemiologica asa cum sustin reprezentantii acestei institutii care si in prezent au cunostinta doar de sapte persoane infectate, cu exceptia sefului DSP care singur a raportat 15 persoane astfel incat masura abuziva a contaminarii sa fie credibila la Bucuresti”.
In plus, documentul trimis instantei arata faptul ca nu a existat niciun fel de colaborare intre prefect si autoritatile locale desi prefectul ar fi fost obligat, conform avocatului care reprezinta interesele celor din Gornet, „sa coopereze cu autoritatile publice din comuna”.
Intr-o postare pe Facebook, DSU raspunde demersului facut de oficialii de la Gornet.
Ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public cu privire la “atacarea in instanta a ordinului sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta privind instituirea carantinei zonale, timp de 14 zile, in localitatea Gornet, judetul Prahova”, pentru corecta informare a opiniei publice, DSU face urmatoarele precizari:
- In baza Hotararii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta nr. 40 din 22.07.2020, emisa la propunerea Directiei de Sanatate Publica a judetului Prahova, in baza evaluarii epidemiologice avizata de catre Institutul National de Sanatate Publica, prin care se constata ca riscul raspandirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a emis ordinul de carantinare zonala, timp de 14 zile, in localitatea Gornet, judetul Prahova. (…) Precizam faptul ca in ordinul emis de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, disponibil pentru a fi consultat, conform legii, pe site-ul DSU, MAI si IGSU, se regasesc masurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranziteaza zona respectiva”.
De asemenea, in cadrul aceluiasi ordin, respectiv la Art.3 este prevazuta permisiunea intrarilor sau iesirilor persoanelor pentru diverse activitati, inclusiv pentru a continua activitatile privind prezentarea la locul de munca astfel, "Toate persoanele prevazute la alin. (1) vor prezenta autoritatilor legitimatie de serviciu valabila, adeverinta de salariat eliberata de angajator sau alt document care sa ateste activitatea profesionala", arata DSU.
Autoritatile au decis plasarea in carantina a localitatii Gornet din judetul Prahova, unde se inregistreaza 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Carantina a fost instituita miercuri, de la ora 22.00, pentru o perioada de 14 zile.