Artificiile de Anul Nou polueaza aerul si sunt un dezastru pentru pasari si animale, transmite Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), intr-un comunicat.
Potrivit reprezentantilor ANPM, de Revelion se inregistreaza depasiri ale limitelor particulelor poluante, din cauza substantelor explozive.
“Artificiile de Anul Nou polueaza aerul si sunt un dezastru pentru pasarile si animalele salbatice sau pentru cele domestice, de aceea este recomandat sa renuntam la folosirea lor, atrage atentia Laurentiu Alexandru Pastinaru, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).
Potrivit specialistilor in masurarea calitatii aerului, cu toate ca in ultimii 10 ani cantitatea de artificii de pe piata s-a diminuat constant, de Revelion s-au inregistrat aproape in fiecare an, depasiri ale limitelor particulelor poluante si ale valorilor de dioxid si monoxid de carbon sau de azot, din cauza substantelor explozive”, au transmis reprezentantii ANPM, luni, printr-un comunicat de presa.
Acestia au subliniat ca motivul unor reglementari tot mai stricte pentru folosirea artificiilor este dat de faptul ca acestea pot provoca niveluri foarte ridicate de particule in aer.
“Folosite in spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule in aer, acesta fiind si motivul unor reglementari tot mai stricte la acest capitol, menite sa interzica sau sa descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atat prin interzicerea comercializarii acestora, scaderea cantitatilor existente pe piata, cat si sanctionarea dura a celor care le comercializeaza ilegal sau le utilizeaza”, a mai precizat sursa citata.
Presedintele ANPM, Laurentiu Alexandru Pastinaru, a declarat ca recomanda folosirea la minimum a artificiilor de Anul Nou.
“Imediat dupa miezul noptii putem asista la cresteri ale poluarii aerului, mai ales daca va fi o perioada de calm atmosferic. Cu toate acestea, in ultimii ani, s-a inregistrat o imbunatatire generala a situatiei, prin emisii tot mai scazute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat sa reducem la minimum folosirea lor, mai ales ca fumul si gazele - dioxid de carbon, monoxid de carbon si azot - eliberate in aer in momentul stingerii sunt nocive pentru oameni si natura, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, a afirmat Laurentiu Alexandru Pastinaru.
Un studiu publicat in Jurnalul International privind Cercetarea Mediului si Sanatatea Publica a aratat ca, pe langa emanatiile de gaze si de fum, artificiile de sarbatoare pot fi responsabile si de eliberarea in atmosfera a unor concentratii importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri si copoluanti, precum metale si ioni solubili in apa.
Astfel, sustine reprezentantul ANPM, atat in timpul focurilor de artificii, cat si cateva zile inainte sau dupa noaptea de Anul Nou, concentratiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de doua, pana la 10 ori mai mari decat nivelurile de fond, iar acest lucru se poate intampla si in acest an, chiar daca vanzarile de artificii si utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise in Bucuresti.
„Pe langa poluarea mediului, instalatiile pirotehnice sunt un dezastru pentru pasarile salbatice din localitatile urbane sau rurale, care isi pot pierde viata in timpul focurilor de artificii de la miezul noptii dintre ani, pentru animalele salbatice din ariile naturale apropiate statiunilor montane, care isi pot parasi habitatul, migrand haotic, chiar si in localitati, precum si pentru animalele de companie, care pot fugi inspaimantate din curti sau, in cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, subliniaza Presedintele ANPM.